Cizrnové rizoto
Posted On 6. 10. 2022
Tento recept je náplň z receptu “zapečená plněná dýně” a lze ho různě měnit dle dostupných surovin. Některé tipy jsou uvedeny dole pod receptem. Dělám-li recept s cizrnou, nepřidávám již košťálovou zeleninu (květák, brokolice), protože se mi to hůře tráví. Ale komu to nedělá problém, pak právě brokolice přidaná v závěru vaření, aby neztratila barvu, bude v rizotu skvělá 🙂
Suroviny na 4 porce:
- 500 g vařené rýže (200 g v syrovém stavu)
- 400 g vařené cizrny (160 g v syrovém stavu)
- 400 g mrkve
- 200 g cibule
- 3 stroužky česneku
- Máslo nebo olej
- Sušená rajčata dle chuti
- Čerstvý tymián
- 4 PL Sójové omáčky (já preferuji Shoyu nebo Tamari)
Postup přípravy:
- Máme-li, zpracujeme staré zbytky rýže a cizrny. Pokud je nemáme vařené, namočíme cizrnu den předem. Namáčecí vodu minimálně jednou vyměníme.
- Druhý den ji uvaříme do měkka.
- Odměříme si uvedené množství rýže a také uvaříme do měkka.
- Na dvou polévkových lžicích másla nebo oleje lehce restujeme vařenou cizrnu.
- Přilijeme sójovou omáčkou a pomalu zahříváme, dokud sójová omáčka společně s máslem/olejem neobalí cizrnové kuličky.
- Mezitím si oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli a česnek.
- Vložíme do pánve s rozpuštěným tukem (máslo/olej) a restujeme do zlatova.
- Přisypeme očištěnou a nadrobno pokrájenou mrkev.
- Restujeme do změknutí mrkve, je-li potřeba trochu směs podléváme vodou.
- Po změknutí mrkve přidáme na malé kousky pokrájená sušená rajčata, čerstvý tymián, rýži a připravenou cizrnu. Vše zamícháme a dochutíme solí, je-li potřeba.
Různé obměny:
- Cizrnu můžeme nahradit buď uzeným tempehem nebo krůtími nudličkami. Obojí upravíme na pánvi stejně jako cizrnu. Tj. lehce orestujeme na tuku, přidáme sójovou omáčku a restujeme do zlatova.
- Do hotové směsi můžeme vmíchat orestované houby (lesní, známe-li je/žampiony/hlívu)
- Pro hezkou barvu můžeme přidat 100 g mraženého hrášku nebo zelené fazolkové lusky a snížíme množství cizrny na 300 g.
- Hotové rizoto sypeme sýrem, veganským parmezánem, gomasiem, zelenými natěmi …
Poznámka:
- Ve veganské variantě a bezlaktozové dietě volíme olej, chceme-li nahradit cizrnu pak doporučuji uzený temeph nebo uzené tofu.
- Při bezlepkové variantě je potřeba vybrat bezlepkovou sójovou omáčku (např. tamari).