Čokoládové řezy s tofu krémem
Poslední lednový den a také pololetní vysvědčení. Ráda bych svým dětem udělala radost a vlastně třeba i Vám. Upekla jsem jim, v současné době, jejich nejoblíbenější řezy. Když jsem je dělala poprvé, byl už večer a já jsem si říkala, že budu mít výbornou snídani. Můj nejstarší syn měl u nás na noc další dva kamarády, tj. 5 dětí v domě…. k mému šoku ráno byly v lednici poslední 3 kousky a kluci mi s úsměvem řekli, že jsou ty řezy opravdu dobrý ????.. Myslím, že není potřeba více psát ?
Ačkoli nejsme vegani ani nemáme alergii na lepek, přeci jen peču tyto řezy v bezlepkovo – veganské variantě . Myslím že pšenice, mléka a ostatních podobných surovin je okolo nás tolik, že je na místě, pokud to jde, jejich množství v jídelníčku výrazně omezovat.
Suchá část:
- 280 g pohankové/ječné mouky
- 1 ČL sody
- 30 g kakaa
- 50 g nasekané čokolády
- 80 g nasekaných vlašských ořechů
Mokrá část:
- 220 ml rýžového mléka
- 100 ml/75 g olivového oleje
- 200 g datlí
- 150 ml vody
Postup přípravy:
- Den předem namočíme datle do 150 ml vody a necháme nabobtnat.
- Druhý den je rozmixujeme na hladkou datlovou pastu.
- V míse dobře promícháme suché suroviny.
- V druhé míse či mixovací nádobě s datlemi smícháme mokré suroviny.
- Poté promícháme obě složky dohromady. Důležité je nemíchat je dlouho. Pořádně, ale krátkou chvilku, stejně jako u muffinů.
- Těsto rozetřeme do menšího pekáčku a pečeme 20-30 minut při 170°C.
- Na prochladlý korpus navrch natřeme krém a necháme vychladnout.
Tofu krém
Suroviny:
- 200-230 g hedvábného tofu
- 70 g datlového/javorového /pšeničného sirupu
- 40 g rozpuštěného kokosového tuku
- 150 g rozpuštěné hořké čokolády
Postup přípravy:
- Hedvábné tofu vyšleháme metličkou s datlovým sirupem do hladké struktury.
- Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s kokosovým tukem.
- Obě vymícháme v hladký krém.
Tipy:
- Pokud chcete řezy bezlepkové, použijte pohankovou mouku.
- Komu vadí chuťová stopa po pohance a netrvá na bezlepkové variantě, doporučuji použít ječnou mouku.
- Pro ty, kteří mají mlýnek na obilí:
- Pohankovou mouku připravuji z pohanky.
- Ječnou mouku připravuji z ječných krup.
- Pro veganskou variantu dezertu: použijte bezmléčnou hořkou čokoládu.