Čokoládové řezy z červené řepy

S příchodem jara má touha po červené řepě dosahuje maximálních rozměrů ? V posledních dnech ji mám každý den k jídlu. Děti ji už nechtějí, ale to mi nevadí, připravuji si ji jen pro sebe ve formě – kvasu, polévky, salátu, s čočkou, zahuštěnou kuzu a ochucenou různým kořením… Zjistila jsem, že z ní jde téměř vše, dokonce i výborné řezy, které jsou ve finále hnědé, tak mi doma prošlo, že jsou z řepy ?. Zmizely snad ještě rychleji, než byla jejich příprava ??

Netvrdím, že jsou tyto řezy vhodným jídlem při jarní očistě, ale rozhodně se počítají mezi “zdravější” formy sladkého vzhledem k tomu, že neobsahují pšeničnou mouku, cukr a mají minimum tuků.

Suroviny na menší pekáč o rozměrech 33×24 cm:

„Mokré suroviny“

  • 400 g vařené/pečené červené řepy
  • 160 g datlového pyré
  • 100 ml oleje
  • 70 ml šťávy z červené řepy / vody
  • 50 ml datlového sirupu

„Suché suroviny“

  • 200 g ječné/pohankové mouky
  • 60 g nasekané hořké bezmléčné čokolády
  • 60 g vlašských ořechů
  • Špetka skořice
  • Špetka soli
  • 3 PL kakaa
  • 1 ČL sody

Postup přípravy:

  1. Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup/pohankovou mouku semletím pohankových krup.
  2. Ořechy a čokoládu nakrájíme na menší kousky. Komu by se nechtělo krájet ořechy, lze je v mixeru nahrubo rozmixovat.
  3. Ječnou mouku promícháme se sodou, skořicí, ořechy, čokoládou, solí a kakaem.
  4. Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme s datlovým pyré a šťávou z červené řepy na hladký krém. Přidáme zbývající suroviny – olej a datlový sirup.
  5. Do menšího pekáčku dáme papír na pečení.
  6. Smícháme „mokré a suché“ suroviny dohromady a těsto dáme do pekáčku.
  7. Pečeme při teplotě 170°C asi 30-40 minut. Je-li těsto upečené, kontrolujeme špejlí.
  8. Povrch řezů můžeme polít čokoládovou polevou, kterou získáme rozpuštěním kokosového tuku, datlového sirupu a kakaového prášku.

Poznámka:

Pro bezlepkovou variantu použijte namísto ječné mouky pohankovou mouku.

Datlového pyré

Suroviny:

  • 120 g vypeckovaných datlí
  • 90 g vody

Postup přípravy:

  1. Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
  2. Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
  3. Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.

Poleva

Suroviny:

  • 40 g hořké čokolády
  • 60 g datlového sirupu
  • 50 g kokosového tuku

Postup přípravy:

  1. Čokoládu nalámeme na malém kousky.
  2. Všechny suroviny dáme do misky a vložíme do teplé trouby po upečení řezů.
  3. Cca po 15 minutách se kokosový tuk a čokoláda v troubě rozpustí.
  4. Promícháme a nalijeme na upečené řezy.
  5. Necháme vychladnout.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *