Čokoládové řezy z červené řepy
S příchodem jara má touha po červené řepě dosahuje maximálních rozměrů ? V posledních dnech ji mám každý den k jídlu. Děti ji už nechtějí, ale to mi nevadí, připravuji si ji jen pro sebe ve formě – kvasu, polévky, salátu, s čočkou, zahuštěnou kuzu a ochucenou různým kořením… Zjistila jsem, že z ní jde téměř vše, dokonce i výborné řezy, které jsou ve finále hnědé, tak mi doma prošlo, že jsou z řepy ?. Zmizely snad ještě rychleji, než byla jejich příprava ??
Netvrdím, že jsou tyto řezy vhodným jídlem při jarní očistě, ale rozhodně se počítají mezi “zdravější” formy sladkého vzhledem k tomu, že neobsahují pšeničnou mouku, cukr a mají minimum tuků.
Suroviny na menší pekáč o rozměrech 33×24 cm:
„Mokré suroviny“
- 400 g vařené/pečené červené řepy
- 160 g datlového pyré
- 100 ml oleje
- 70 ml šťávy z červené řepy / vody
- 50 ml datlového sirupu
„Suché suroviny“
- 200 g ječné/pohankové mouky
- 60 g nasekané hořké bezmléčné čokolády
- 60 g vlašských ořechů
- Špetka skořice
- Špetka soli
- 3 PL kakaa
- 1 ČL sody
Postup přípravy:
- Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup/pohankovou mouku semletím pohankových krup.
- Ořechy a čokoládu nakrájíme na menší kousky. Komu by se nechtělo krájet ořechy, lze je v mixeru nahrubo rozmixovat.
- Ječnou mouku promícháme se sodou, skořicí, ořechy, čokoládou, solí a kakaem.
- Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme s datlovým pyré a šťávou z červené řepy na hladký krém. Přidáme zbývající suroviny – olej a datlový sirup.
- Do menšího pekáčku dáme papír na pečení.
- Smícháme „mokré a suché“ suroviny dohromady a těsto dáme do pekáčku.
- Pečeme při teplotě 170°C asi 30-40 minut. Je-li těsto upečené, kontrolujeme špejlí.
- Povrch řezů můžeme polít čokoládovou polevou, kterou získáme rozpuštěním kokosového tuku, datlového sirupu a kakaového prášku.
Poznámka:
Pro bezlepkovou variantu použijte namísto ječné mouky pohankovou mouku.
Datlového pyré
Suroviny:
- 120 g vypeckovaných datlí
- 90 g vody
Postup přípravy:
- Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
- Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
- Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.
Poleva
Suroviny:
- 40 g hořké čokolády
- 60 g datlového sirupu
- 50 g kokosového tuku
Postup přípravy:
- Čokoládu nalámeme na malém kousky.
- Všechny suroviny dáme do misky a vložíme do teplé trouby po upečení řezů.
- Cca po 15 minutách se kokosový tuk a čokoláda v troubě rozpustí.
- Promícháme a nalijeme na upečené řezy.
- Necháme vychladnout.