Čokoládovo-ořechové sušenky
Je tu podzim a s ním má podzimní melancholie. K této náladě jsem si pustila film „Je s námi konec?“. Teď tu sedím nad tímto receptem sušenek, které už několik let peču svým dětem na svačinu do školy a ptám se: „Není to přepych, zbytečná hojnost??? Vždyť stačí tak málo, abychom se najedli a žili…“.
Normálně do receptu přidávám vanilku. Po filmu už asi nebudu. Proč? I bez ní jsou výborné. Představa, že vanilka cestuje z Madagaskaru, sklizeň,….doprava…. není to zbytečně moc energie a uhlíku, když její vynechání téměř nezmění recept….
Co se týká složení sušenek:
- Sladká chuť je zastoupena rozmixovanými datlemi, které navíc kromě ovocného cukru obsahují vlákninu. Obsažená vláknina zpomaluje vstřebávání cukru do krve a nerozhýbe tolik glykemickou křivku.
- Mouka je ječná. Myslím, že jsme doslova zaplaveni pšenicí, proto jakékoli její omezení je zdravotně významné.
- Tuky: máslo (ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More) a ořechy. Prosím, jen ne palmový tuk….. ( Je smutné, že palmový tuk je obsažen i ve spoustě bio sladkých výrobcích L)
Pro lidi, kteří onemocnili celiakií, lze tyto sušenky připravit z pohankové mouky.
Přeji všem, kdo se rozhodne sušenky upéct, ať Vám chutnají, jako nám doma. Tj. do druhého dne zbyde pár kouskůJ.
Suroviny na množství 20- 25 ks o průměru okolo 6 cm:
- 120 g ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More (másla)
- 250 g datlového pyré
- 180 g ječné mouky
- 80 vlašských ořechů
- 80 g hořké čokolády
- 1 ½ PL kakaa
- 1 ČL sody
- Špetka soli
- Špetka vanilky – nemusí být
Postup přípravy:
- Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup.
- V kastrůlku si rozpustíme máslo nebo ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More.
- Ořechy a čokoládu nakrájíme na menší kousky. Komu by se nechtělo krájet ořechy, lze je v mixeru nahrubo rozmixovat.
- Ječnou mouku promícháme se sodou, solí a kakaem.
- Přidáme odvážené množství datlového pyré, ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More (másla), ořechů a čokolády.
- Vše promícháme.
- Ze vzniklého těsta tvarujeme placičky v průměru cca 6 cm a výšce maximálně 1 cm.
- Klademe je na plech vyložený papírem na pečení.
- Pečeme okolo 15-20 minut při 175°C.
- Po upečení jsou sušeny velmi křehké. Abychom je mohli přendat z plechu do nádoby, musí být zcela vychladlé.
Datlového pyré
Suroviny:
- 160 g vypeckovaných datlí
- 120 g vody
Postup přípravy:
- Den předem si zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
- Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém, připomínající povidla.
- Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.
Poznámka:
Pro bezlepkovou variantu sušenek použijte namísto ječné mouky pohankovou mouku.