Cuketová polévka se špenátem a česnekem medvědím
Posted On 7. 5. 2020
Tato polévka osloví především ty z vás, kdo máte rádi špenát a česnek. Je to velmi rychlý á a chutný recept, ve kterém můžete hezky zpracovat namraženou cuketu z podzimní nadúrody. Já mám vždy alespoň dvě šuplata v mrazáku plné nakrájených cuket, které jsem na podzim už nezvládla zpracovat do jídla. Takto uchovanou cuketu používám na přípravu cuketové omáčky nebo polévek.
Cuketovo-špenátovou polévku jsem připravovala ve vysílání pořadu Sama doma dne 3.3.2020. Chcete-li vidět jednotlivé vstupy a krátké povídání ohledně jídla, najdete je zde – 1. vstup a zde je 2. vstup
- 1 kg cukety
- 300 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 200 ml ovesné smetany
- 120 g cibule
- 70 g naklíčeného munga (cca 25 g v syrovém stavu)
- 70 g mladého špenátu
- 60 g česneku medvědího (lze nahradit špenátem)
- 2 stroužky česneku
- 1 vrchovatá PL ghí (přepuštěného másla) nebo olivového oleje
- 1 ČL soli
Postup přípravy:
- Na tuku orestujeme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme pokrájený česnek a necháme rozvonět.
- Přisypeme oloupanou a nakrájenou cuketu a naklíčené fazolky mungo.
- Zalijeme vroucím vývarem nebo vodou, osolíme a povaříme asi 15 minut.
- Vsypeme špenát a česnek medvědí a ihned rozmixujeme na hladký krém.
- Hotovou polévku zjemníme smetanou (komu nevadí mléčné výrobky, lze použít kvalitní bio kravskou smetanu) a dochutíme solí.
Podáváme:
- Pokapané lněným olejem
- Ozdobené klíčeným mungem
- Posypané konopným semínkem
- posypané jinými semínky
Poznámka:
- Při bezlepkové dietě nebo i podle vašich preferencí lze ovesnou smetanu nahradit kravskou smetanou nebo rýžovou smetanou.
- Ve veganské variantě použijte olej a alternativní smetanu.
- Vynecháte -li z receptu mungo, je nutné přidat jednu malou cuketu navíc.