Cuketová polévka se špenátem a česnekem medvědím

Tato polévka osloví především ty z vás, kdo máte rádi špenát a česnek. Je to velmi rychlý á a chutný recept, ve kterém můžete hezky zpracovat namraženou cuketu z podzimní nadúrody. Já mám vždy alespoň dvě šuplata v mrazáku plné nakrájených cuket, které jsem na podzim už nezvládla zpracovat do jídla. Takto uchovanou cuketu používám na přípravu cuketové omáčky nebo polévek.

Cuketovo-špenátovou polévku jsem připravovala ve vysílání pořadu Sama doma dne 3.3.2020. Chcete-li vidět jednotlivé vstupy a krátké povídání ohledně jídla, najdete je zde – 1. vstup a zde je 2. vstup

  • 1 kg cukety
  • 300 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 200 ml ovesné smetany
  • 120 g cibule
  • 70 g naklíčeného munga (cca 25 g v syrovém stavu)
  • 70 g mladého špenátu
  • 60 g česneku medvědího (lze nahradit špenátem)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá PL ghí (přepuštěného másla) nebo olivového oleje
  • 1 ČL soli

Postup přípravy:

  1. Na tuku orestujeme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme pokrájený česnek a necháme rozvonět.
  2. Přisypeme oloupanou a nakrájenou cuketu a naklíčené fazolky mungo.
  3. Zalijeme vroucím vývarem nebo vodou, osolíme a povaříme asi 15 minut.
  4. Vsypeme špenát a česnek medvědí a ihned rozmixujeme na hladký krém.
  5. Hotovou polévku zjemníme smetanou (komu nevadí mléčné výrobky, lze použít kvalitní bio kravskou smetanu) a dochutíme solí.

Podáváme:

Poznámka:

  • Při bezlepkové dietě nebo i podle vašich preferencí lze ovesnou smetanu nahradit kravskou smetanou nebo rýžovou smetanou.
  • Ve veganské variantě použijte olej a alternativní smetanu.
  • Vynecháte -li z receptu mungo, je nutné přidat jednu malou cuketu navíc.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *