Cuketové řezy s čokoládou

Období babího léta je tradičně spojeno se symbolem hojnosti a sklizně. Naši předci si velmi vážili všech darů, které jim příroda poskytovala. Byly pro ně skutečnou vzácností, až svátostí, neboť na podzimní úrodě bylo závislé, zda přežijí zimní období. A jako symbol díků slavili dožínky. Ty jsou, podle historických pramenů, starou slovanskou tradicí, kterou naši předci ctili již od příchodu na území Čech a Moravy. Symbol dožínek-dožínkový věnec značil cyklicitu přírody /střídání ročních období/ a života.

Harmonické rodinné zázemí, pohoda, teplo rodinného krbu, vyvážený jídelníček, zastavení a společné sdílení s nejbližšími členy rodiny je jednou z podstatných součástí elementu Země, našeho středu, určujícího sílu trávení. Je stále málo lidí, kteří si zmiňované souvislosti uvědomují a nenechají se strhnout současným velmi rychlým až stresovým životním stylem, který dopadá nejen na dospělé, ale i na děti. Tato rychlá až instantní doba nás podvědomě vede ke koupi polotovarů nebo potravin, které jsou již nějakým způsobem zpracované, abychom alespoň ušetřili čas vařením. Plýtváme s nadbytkem potravin, ztrácíme úctu k zemědělství a pomalu, ale jistě se vzdalujeme sami sobě. Velmi rychle si současný člověk zvykl na to, že obchody praskají ve švech, že si můžeme koupit téměř vše, co chceme – kdykoli a v jakémkoli ročním období. Je to škoda, protože při respektování sezonnosti v potravinách prospějeme nejen sobě, ale i celé planetě. Rozhodneme.-li se provést alespoň pár kroků k lepšímu ve změně stravování v souladu s biorytmy přírody, zkusme zaměřit pozornost na kvalitu a čerstvost potravin, tím pádem i na sezonnost.

A protože cukety stále zrají a zrají, tak zde je inspirace na výborné řezy 🙂

Suché suroviny:

  • 300 g ječné mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g nahrubo nasekaných ořechů
  • 40 g kakaa
  • 1 zarovnaná čajová lžička skořice
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička sody

Mokré suroviny:

  • 230 ml horké vody
  • 220 g nahrubo nastrouhané cukety
  • 120 g jablečného pyré (jedno větší jablko – povařené a rozmixované)
  • 90 g oleje – olivový/slunečnicový

čokoládová poleva:

  • 150 g čokolády – na vaření/60% /dle vaší volby
  • 60 g másla

Rozpustíme ve vodní lázni.

Postup přípravy:

  1. Větší jablko nebo více menších jablek oloupeme, vykrájíme jadřinec.
  2. Takto upravené jablko by mělo vážit cca 140 g.
  3. Vložíme ho do kastrůlku, zalijeme menším množství vody a přivedeme k varu.
  4. Vaříme do změknutí jablka a úplného odpaření tekutiny.
  5. Poté vše rozmixujeme a získáme jablečné pyre.
  6. Zapneme troubu na horkovzduch na 180 °C.
  7. V míse dobře promícháme suché suroviny.
  8. V jiné míse smícháme mokré suroviny a zalijeme je horkou vodou.
  9. Vymažeme plech nebo jinou nádobu na pečení.
  10. Smícháme mokré a suché suroviny, tak aby tam nebyly zbytky mouky, ale nemícháme zbytečně dlouho. Těsto nesmíme přemíchat, jinak by byly řezy hutné.
  11. Nalijeme na připravený plech a dame péci. Pečeme cca 30 minut, stupeň propečení kontrolujeme špejlí. Hotévé řezy poznáme tak, že těsto neulpívá na špejli.
  12. Lehce prochladlé řezy polijeme polevou a necháme zcela vystydnout.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *