Cuketovo-žitné halušky
Posted On 7. 9. 2022
V úterý jsem byla opět hostem pořadu Sama Doma. Připravovala jsem recepty z cuket a tento je jeden z nich. Halušky jsou skvělé, od klasických téměř nerozeznatelné, ale pro tělo mnohem lépe stravitelné.
Doma je připravuji především s celerovým špekem a s pickles, ale kdo má rád klasický špek, tak ať si ho tam klidně dá 🙂
Cuketovo – žitné halušky
Suroviny na 4 porce:
- 950 g najemno nastrouhané cukety
- 350-400 g žitné mouky jemně mleté
- 2 vejce
- 1 ČL soli
- 500 g kysaného zelí nebo pickles
Postup přípravy:
- Mladé cukety omyjeme a nastrouháme i se slupkou. Staré cukety oloupeme, zbavíme semínek, měkkého vnitřku a potřebné množství nastrouháme najemno.
- Nastrouhané cukety osolíme a dáme do sítka asi na 15-20 minut vykapat.
- Vykapanou směs ještě lehce stlačíme rukou, abychom vymáčkly poslední zbytky vody a vložíme do čisté mísy.
- Dáme si vařit vodu do hrnce, kterou lehce osolíme.
- Do vykapané cukety přisypeme mouku, přidáme vajíčka a dle potřeby ještě můžeme dosolit.
- Vše zamícháme a měli bychom získat tužší těsto. Jeho hustota záleží na tom, jak se nám podaří nechat vykapat cuketu. V případě potřeby ještě přidáme mouku, aby se halušky nerozvářely.
- Těsto protlačujeme ideálně přes haluškové síto do vroucí vody.
- Halušky povaříme 1-2 minuty a pak je hned vytáhneme. Vkládáme je do pánve, kde jsme si připravily buď restované houby, celerový špek nebo slaninu na cibulce. Vše smícháme, přidáme buď klasické kysané zelí nebo pickles a před podáváním můžeme sypat orestovanou cibulkou.
Celerový špek
Suroviny:
- 500 g celeru
- 100 g másla nebo sádla
- Sůl
- uzená mletá paprika
- Lze trochu sójové omáčky
- Libovolně uzený tempeh nebo uzené tofu nebo špek
Postup přípravy:
- Celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky
- Vložíme do studené pánve společně s máslem.
- Osolíme a pomalu restujeme, až začne být celer měkký a pomalu zlátnout. Trvá to docela dlouho. Ke konci restování můžeme přidat na malé kostičky pokrájené uzený tempeh, uzené tofu nebo špek, zakápnout sójovou omáčkou a dochutit solí a uzenou mletou paprikou.
Obměna: halušky lze podávat s orestovanými houbami.
2 Comments
Dobrý den,Chystám se halušky zítra vyzkoušet.Jste úžasná,děkuji za vaše recepty.
Hezký den, Pavlíno,
věřím, že se halušky povedly a chutnaly:-). Mějte se krásně a děkuji za vaši přízeň. Míša