Datlovo-ořechové kuličky
Už je tu třetí adventní týden a přichází přiměřený tlak na přípravu vánočního cukroví. Tyto kuličky stačí vytvořit pár dní před vánocemi. Jejich příprava je snadná a co se týká výživového hlediska, tak by se dalo říci, že jsou i zdravé. Pokud jich nesníte talíř :-). I zdravého musíme jíst s mírou (Mírou) 😀
Jak datle, ořechy, tak i kokos podle energetické medicíny vyživují krev. Koření jako skořice či kardamon podporují trávení. Kokosový tuk se metabolizuje v těle spíše jako sacharid, než jako tuk. To je jeho plus. Jako mínus vidím, způsob pěstování, výroba, nasycené tuky, a že k nám cestuje z daleka.
Z hotového těsta můžete tvořit kuličky a nebo “myšky” (viz foto), jak to dělá moje dcerka. Tyto kuličky se musejí skladovat v lednici a u nás doma z ní během dvou dnů nenávratně zmizí… takové malé kouzlo mých tří dětí nebo těch myšek :-DDDD.
Suroviny:
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g ořechů (vlašských nebo lískových, ideálně jejich kombinace)
- 80 g ovesných vloček
- 140 g sušených datlí bez pecek
- 90 ml vody
- 1 PL kakaa
- 40 g kokosového tuku
- 1/2 ČL skořice
- 1/4 ČL kardamonu
- 2 kapky citronové/pomerančové esence
- kakao/kokos/mleté oříšky na obalení
,Postup přípravy:
- ,Datle předem namočíme v uvedeném množství vody a necháme přes noc nabobtnat.
- Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě.
- Do mixeru nasypeme vločky, kokos a kakako a rozmixujeme na hladkou hmotu.
- Oříšky opražíme na pánvi a rozmixujeme na malé kousky, ale ne úplně na jemno.
- Vše smícháme dohromady a necháme v chladu chvilku ztuhnout, aby se těsto trochu zpevnilo a šly nám dobře tvořily kuličky.
- Namočenou lžičkou či lžící nabíráme kousky těsta a rukama tvarujeme kuličky.
- Obalujeme ve strouhaném kokosu, kakau nebo mletých oříšcích.
- Hotové kuličky skládáme do dobře uzavíratelné nádoby a skladujeme v lednici.
Poznámka:
Tyto kuličky můžeme vyrobit i bezlepkové, pokud si koupíme bezlepkové ovesné vločky.