Detoxikační polévka z houbiček shiitake
Podle východní filosofie začíná jaro již v polovině února. Je krásné pozorovat, jak touto dobou začnou zpívat ptáci, ačkoli je sníh a zima. I oni vědí, že jaro je již tady, jen to není na povrchu vidět. Zato pod zemí se vše již připravuje k nástupu jara….. stejně tak i naše těla se připravují na jaro tak, že cítí potřebu se očistit po zimě. Je vhodné odlehčit stravu a změnit potraviny, abychom co nejvíce podpořili eliminaci nepotřebných látek z těla.
Houbičky shiitake použité v polévce mají čistící účinky, posilují celkovou obranyschopnost organismu a zároveň rozpouštějí usazeniny v našem těle. A to se nám na jaře hodí. ?
Bílá ředkev má výrazné čistící schopnosti a pomáhá rozpouštět hleny. Fazolky mungo zbavují tělo nečistot horké povahy, detoxikují a vysušují stav vlhka v organismu.
Naklíčená vojtěška má detoxikační (čistící) účinky, alkalizuje , obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin a má afinitu k játrům.
Suroviny pro 3-4 porce:
- 180 g bílé ředkve (daikonu)
- 100 g houbiček shiitake
- 100 g mrkve
- 40 g tenkých rýžových nudlí
- 2 jarní cibulky
- 2 hrsti mungo klíčků (lze vynechat)
- 2 PL umeocta
- 1 PL zázvorové šťávy
- ¼ ČL soli
- řasa wakame (velikost přibližně 2×2 cm)
- 1 litr vody
Postup přípravy:
- Dáme vařit vodu společně s řasou Wakame.
- Houbičky shiitake a mrkev nakrájíme na proužky, bílou ředkev nastrouháme na hrubo.
- Vše vložíme do vařící vody a vaříme cca 7 minut.
- Řasu Wakame vyndáme, pokrájíme na malé kousky a vrátíme zpět do hrnce.
- Do vroucí polévky vložíme tenké rýžové nudle a povaříme je cca 2 minuty.
- Naťovou cibuli nakrájíme na jemno a společně s klíčky vložíme do hotové polévky.
- Nudle povaříme 7 min.
- Dochutíme zázvorovou šťávou a solí.
- Sypeme jemně pokrájenými listy pampelišek a naklíčenou vojtěškou nebo jinými klíčky.
Pozor: pro ty, kteří mají jakýkoli stav chladu, mohou fazolky mungo pouze ve velmi malém množství a vůbec ne syrové. Proto je vhodné je v polévce povařit po dobu 1 minuty.
Polévku můžeme doplnit teplým zeleninovým salátem z vařených krup, řapíkatého celeru, červené řepy a fermentovanou zeleninou – pickles a máme lehké jídlo k obědu nebo večeři ?