Dhál z loupaného munga
Posted On 16. 2. 2023
Toto je recept z úterního vysílaní pořadu Sama doma, kde mě poprosili, abych uvařila jídla z luštěnin vhodná do období, kdy se zima pomalu překlápí do jara.
Připravovala jsem dva recepty:
- luštěninový dhál, který je výživný a lehce stravitelný
- salát z čočky Belugy, který můžete konzumovat teplý nebo studený, zaleží na vašich preferencích.
Suroviny na 4-6 porcí:
- 600 g rajčatového pyré
- 400-500 ml vody
- 250 ml kokosového mléka
- 300 g očištěné dýně hokaido/batátu nebo jejich kombinace
- 250 g očištěné mrkve
- 150 g mung dálu (loupané mungo)
- 100 g očištěné petržele
- 100 g cibule
- 3 řapíky celeru
- 3 stroužky česneku
- 5 PL rýžového sirupu/4 ČL třtinového cukru
- 2 bobkové listy
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 2 ČL garam masaly
- 1 ½ ČL kari
- ½ ČL koriandru
- ½ ČL hořčičného semínka
- celá skořice
- Sůl
- Olej
Postup přípravy:
- Na rozehřátém oleji orestujeme do zlatova najemno nakrájenou očištěnou cibuli a česnek.
- Mezitím si pokrájíme mrkev, petržel, dýni/batáty na kostičky. Řapíkatý celer na malé kousky.
- Na orestovanou cibuli přisypeme najemno pokrájený zázvor, koriandr, hořčičné semínko, skořici a bobkový list. Necháme rozvonět.
- Přidáme očištěnou zeleninu, garam masalu, kari a promícháme.
- Přilijeme rýžový sirup, vodu (400ml), rajčatové pyré, přidáme propláchnutý mung dál a za občasného míchání (mírný var) vaříme do změknutí mung dálu. Dle potřeby přiléváme vodu
- Do hotového pokrmu nalijeme kokosové mléko a dochutíme solí.
Podáváme:
- s krajíčkem kváskového chleba
- posypané čerstvým koriandrem
- posypané gomasiem z černého sezamu nebo posypané opraženými vlašskými ořechy