Fenyklovo-rajčatová polévka

Další recept nejen s rajčaty :-).

Tentokrát jsem do receptu přidala i bulvu fenyklu, protože tlumí kašel a podporuje vykašlávání. Myslím, že na podzim by se měl v receptech vyskytovat častěji :-). Mrkev patří mezi zeleninu, která má také vztah k plícím. A když se na to podíváme z pěstitelského pohledu, tak vše, co je v receptu, právě dozrává. Prošla jsem totiž zahrádkou 😀

Fenyklovo-rajčatová polévka

Polévka je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktózy. Zároveň i pro vegany 🙂

Fenyklovo -rajčatová polévka

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g rajčat
  • 250 g mrkve
  • 250 g fenyklu
  • 1 cibule
  • Jarní cibulka
  • 2 bobkové listy
  • Čerstvý zázvor – odkrojíme asi 2 cm
  • Olej (ghí)
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL ochucené soli Shangri – la (kdo nemá, vynechá)
  • Bylinky – čerstvý citronový tymián (kdo nemá, použije sušený a přidá trochu citronové šťáy)
  • 450 ml vody
  • 150 ml kokosového mléka
  • Mořská řasa Wakame – asi 1 cm kousek (kdo nemá, vynechá)

Postup přípravy:

  1. Rajčata vložíme do mísy, přelijeme vroucí vodou a necháme asi 5 minut.
  2. Poté vodu slijeme, rajčata oloupeme a rozkrojíme na polovinu.
  3. Cibuli nakrájíme na jemno.
  4. Do hrnce nalijeme trochu oleje (kdo má rád ghí, nahradí jím olej) a zahřejeme.
  5. Vsypeme cibulku a orestujeme do zlatova.
  6. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a fenykl. Restujeme asi 5 minut.
  7. Osolíme.
  8. Přidáme bylinky (tymián, bobkový list), přesmahneme a vsypeme nakrájená loupaná rajčata.
  9. Přidáme oloupaný zázvor a mořskou řasu, která obohatí polévku minerály.
  10. Zalijeme vodou.
  11. Vaříme asi 15 minut, do změknutí fenyklu.
  12. Vyjmeme bobkové listy a zázvor.
  13. Po uvaření odebereme 1/3 polévkové směs do mixovací nádoby a rozmixujeme dohladka. Stačí a to tyčový mixer. Já vybírám hlavně velké kusy rajčat a uvařenou mořskou řasu Wakame, kterou po rozmixování nikdo nenajde.
  14. Polévku zjemníme kokosovým mlékem.
  15. Jarní cibulku nakrájíme na malé kousky a přidáme do polévky.
  16. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Podáváme:

  • Pokapané alternativní smetanou – rýžovou, ovesnou (pak to není vhodné pro lidi s celiakií)
  • S olivovým olejem.
  • S klíčky
  • S kváskovým chlebem
  • Lístky bazalky, ale i jiné bylinky – koriandr, listy a květy lichořeřišnice

Poznámka: Pokud chcete, aby Vás polévka zasytila, přidejte si do ní vařenou obilninu:

  • Vařenou celozrnnou rýži
  • Vařené ječné kroupy
  • Vařenou slzovku
2 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *