Ghí – přepuštěné máslo
Asi jste si všimli, že ve svých receptech používám ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More. Jeho cena na obchodech je poměrně vysoká. Dá se ale připravit doma a tím se Vám náklady výrazně sníží. Na podzim a v zimě k vaření upřednostňuji ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More před oleji. Miluji jeho chuť. Dodá i jednoduchým pokrmům lahodnou příchuť a povýší je na jinou gastronomickou úroveň :-DD
Příprava ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More není obtížná, ale vyžaduje trochu času :-). Výsledek ale stojí za to. Získáme čistý máselný tuk bez mléčné bílkoviny s lehce nasládlou oříškovou chutí.
Jeho klady:
- Má vysoký kouřový bod – lze na něm bez obav smažit.
- Má neskutečně lahodnou chuť.
- Je – li správně připravené (neobsahuje již mléčnou bílkovinu), vydrží celé měsíce v uzavřených nádobách a nežlukne.
- Můžete ho skladovat i ve chladné suché komoře. Není třeba ho mít v lednici.
Suroviny:
- 1 kg másla
- kvalitní hrnec s tlustým dnem
- mlékařský filtr, dětská plena, plátýnko,….
Postup přípravy:
- Požadovanou hmotnost másla dáme do hrnce s ideálně s tlustým dnem a přivedeme k varu.
- Jakmile se máslo začne vařit, stáhneme plamen a vaříme ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More těsně u bodu varu požadovanou dobu.
- Během vaření se odpařuje voda obsažená v másle a na povrch vyplave bílá pěna, kterou sbíráme do nějaké nádobky.
- Občas ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More zamícháme, aby se nepřipálilo.
- Když se ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More vaří při vysoké teplotě nebo příliš dlouho, ztmavne a změní se mu i vůně.
- Doba vaření, která je potřebná na přípravu ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More, závisí na množství másla.
- Hotové ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More má průzračně čistou jantarovou barvu a lahodnou oříškovou chuť.
- Po ukončení varu přefiltrujeme ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More přes plátno (mlékařský filtr, dětskou plenu) do suchých čistých sklenic.
- Po vychladnutí pevně uzavřeme a skladujeme na chladném suchém místě.
Doba varu závisí na množství másla:
- 1 kg másla vaříme ½ hodiny
- 2,5 kg másla vaříme 3 hodiny
- 5 kg másla vaříme 5 hodin
Já mám nejraději přípravu z 1 kg másla 🙂
Sebranou mléčnou bílkovinu lze použít:
- Do polévek
- Do kaší
- Do vařených obilnin
- Na přípravu koláčů a perníků