Ghí – přepuštěné máslo

Asi jste si všimli, že ve svých receptech používám ghí. Jeho cena na obchodech je poměrně vysoká. Dá se ale připravit doma a tím se Vám náklady výrazně sníží. Na podzim a v zimě k vaření upřednostňuji ghí před oleji. Miluji jeho chuť. Dodá i jednoduchým pokrmům lahodnou příchuť a povýší je na jinou gastronomickou úroveň :-DD

Příprava ghí není obtížná, ale vyžaduje trochu času :-). Výsledek ale stojí za to. Získáme čistý máselný tuk bez mléčné bílkoviny s lehce nasládlou oříškovou chutí.

Jeho klady:

  • Má vysoký kouřový bod – lze na něm bez obav smažit.
  • Má neskutečně lahodnou chuť.
  • Je – li správně připravené (neobsahuje již mléčnou bílkovinu), vydrží celé měsíce v uzavřených nádobách a nežlukne.
  • Můžete ho skladovat i ve chladné suché komoře. Není třeba ho mít v lednici.

Suroviny:

  • 1 kg másla
  • kvalitní hrnec s tlustým dnem
  • mlékařský filtr, dětská plena, plátýnko,….

Postup přípravy:

  1. Požadovanou hmotnost másla dáme do hrnce s ideálně s tlustým dnem a přivedeme k varu.
  2. Jakmile se máslo začne vařit, stáhneme plamen a vaříme ghí těsně u bodu varu požadovanou dobu.
  3. Během vaření se odpařuje voda obsažená v másle a na povrch vyplave bílá pěna, kterou sbíráme do nějaké nádobky.
  4. Občas ghí zamícháme, aby se nepřipálilo.
  5. Když se ghí vaří při vysoké teplotě nebo příliš dlouho, ztmavne a změní se mu i vůně.
  6. Doba vaření, která je potřebná na přípravu ghí, závisí na množství másla.
  7. Hotové ghí má průzračně čistou jantarovou barvu a lahodnou oříškovou chuť.
  8. Po ukončení varu přefiltrujeme ghí přes plátno (mlékařský filtr, dětskou plenu) do suchých čistých sklenic.
  9. Po vychladnutí pevně uzavřeme a skladujeme na chladném suchém místě.

Doba varu závisí na množství másla:

  • 1 kg másla vaříme ½ hodiny
  • 2,5 kg másla vaříme 3 hodiny
  • 5 kg másla vaříme 5 hodin

Já mám nejraději přípravu z 1 kg másla 🙂

Sebranou mléčnou bílkovinu lze použít:

  • Do polévek
  • Do kaší
  • Do vařených obilnin
  • Na přípravu koláčů a perníků

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *