Hlíva s červenou řepou, pórkem a kešu
Posted On 23. 9. 2016
Je tu podzim. Myslím, že příroda nám to dává poměrně jasně najevo :-). Z hlediska TČM, bývá na podzim v těle většinou problém se suchostí. Proto je dobré vybírat si stravu, která umí nastolit rovnováhu v tomto období – houby, zázvor, ořechy, bílá část pórku, tymián, jáhly….
Trochu dnešního „čarování „ z těchto potravin. Výsledkem byl tento recept a náš oběd :-)..
Suroviny na 2 porce:
- 200 g hlívy
- 150 g pórku
- 150 g vařené červené řepy
- ½ ČL chlebového koření (směs kmínu, koriandru a fenyklu)
- 1 PL umeocta
- 1 PL zázvorové šťávy
- 2 PL oleje
- Hrst kešu oříšků
- Citronový tymián
Postup přípravy:
- Nejdříve si vaříme nebo upečeme červenou řepu. Ideálně den předem.
- Odkrojíme požadované množství pórku – hlavně jeho bílou část.
- Podélně ho rozkrojíme a poté nakrájíme kolmo na vlákna.
- Do pánvičky nalijeme olej a pórek orestujeme do zlatova.
- Hlívu a vařenou řepu nakrájíme na nudličky.
- Hlívu přidáme k pórku, nasypeme kešu oříšky a chlebové koření. Osolíme.
- Restujeme do změknutí hlívy.
- Přidáme nakrájenou červenou řepu a ochutíme zázvorovou šťávou a umeoctem.
- Prohřejeme.
- Nakonec posypeme citronovým tymiánem.
Hlívu podáváme s:
- Jahelnými knedlíčky
- Vařenými kroupami, celozrnnou rýží, jáhly
Poznámka:
- Chlebové koření (značky Sonnetor) používám v receptech, kde je červená řepa. Jeho složení, tj. – kombinace kmínu, koriandru a fenyklu se k řepě hodí. Alespoň podle mých chuťových buněk :-).
- Zázvorová šťáva se vyrobí nastrouháním zázvoru a poté vymačkáním nastrouhané „hmoty“.
- Upřednostňuji použití citronového tymiánu, než klasického. Jeho citronová silice jídlo nádherně provoní . Asi jste si všimli, že mám pro něj slabost 🙂
2 Comments
citronový tymián, umeoocet, zázvorová šťáva… kde to sehnat na vesnici? Nedá se to něčím nahradit?
Dobrý den,
v tomto receptu můžete umeocet nahradit obyčejnou citronovou šťávou a použít obyčejný tymián (Citronový tymián pěstuji na zahrádce. Jeho vůně je kombinací tymiánu a citronu.). Zázvorová šťáva posiluje trávení. Doma si ji připravuji ze zázvoru, který oloupu, najemno nastrouhám a zmáčknu v ruce. Vyteče vám zázvorová šťáva. Zázvor běžně koupíte i na vesnici. Najdete ho mezi zeleninou. Pokud ho u Vás nemají, zázvorovou šťávu z receptu vyřaďte.
Přeji vám hezké dny. Míša