Hruškovo-banánová marmeláda
Posted On 27. 9. 2016
Vzhledem k nečekanému přísunu velikého množství bio banánů a skvělých hrušek z trhů vznikla i tato marmeláda. Je v ní minimální obsah třtinového cukru (80 g na 2 kg marmelády). Při její výrobě jsem použila citrusový pektin, který je nutné rozmíchat s cukrem, jinak Vám v marmeládě vytvoří hrudky.
Jestliže máte rádi tekutější formy zavařenin – třeba na kaše, nemusíte použít pektin na zahuštění a tím pádem ani cukr :-DD. Jen vám to nepůjde namazat na pečivo :-).
Suroviny:
- Bio banány
- Hrušky
- Datle bez pecek
- Citronová šťáva
- Skořice celá
- Citrusový pektin (v poměru 10 g pektinu na 1 kg ovoce)
Pracovní postup:
- Hrušky oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Vložíme do hrnce, přidáme datle, celou skořici a dusíme do změknutí hrušek.
- Přidáme oloupané a nakrájené banány a podusíme asi 2 minuty.
- Vyndáme celou skořici.
- Vše rozmixujeme a dochutíme citronovou šťávou.
- Citrusový pektin rozmícháme v malém množství třtinového cukru.
- Vmícháme do téměř hotové marmelády, krátce povaříme a plníme do čistých nahřátých skleniček. Uzavřeme víčkem a na chvilku obrátíme dnem vzhůru.
Poznámka:
- Citrusový pektin je nutné rozmíchat s cukrem, jinak Vám v marmeládě udělá hrudky. Kdo nechce použít třtinový cukr, může pracovat s agarovými vločkami, které povaří v marmeládě a poté rozmixuje.
- Množství surovin si volíte podle vlastních chutí. Pokud jsou hrušky hodně vyzrálé, stačí minimální množství datlí. Já upřednostňuji sladko-nakyslou chuť, proto přidávám do marmelády citronovou šťávu.
#sladké #ovocné #bezlepkové #bezlaktózy #vegan