Hruškovo–datlové muffiny
Posted On 16. 9. 2016
Máte tu nádherné podzimní dny. Na podzim, z pohledu TCM, je nebezpečí sucha v organismu. Můžeme pocítit větší žízeň, mít suchou kůži, suchost v nose i mít suchý kašel. Abychom tělu pomohli tento stav suchosti navrátit do rovnováhy, je dobré jíst sladkokyselé ovoce (jablka, hrušky, citron), houby, ořechy, semena, vajíčka, med, mrkev. Z obilnin jsou vhodné ječné kroupy, jáhly a rýže.
Tak tu z mé strany byla snaha o vhodný moučník na toto období z hrušek, datlí, ječných krup (semleté na mouku) a ořechů :-).
Suroviny na muffiny:
Mokré složky:
- 700 g hruškovo-datlového pyré
- 120 g oleje (nebo ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More)
- 1 vejce – vegani vynechají a přidají do suché složky 1 PL kukuřičného škrobu
- 50 g kokosového mléka
- 2 PL citronové šťávy
Suché složky:
- 260 g ječné mouky
- 1 ČL sody
Postup přípravy:
- Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup.
- Důkladně promícháme odděleně mokré a suché suroviny.
- Nyní je smícháme dohromady.
- Důležité je, těsto nepřemíchat, jinak Vám muffiny nevyběhnou a zůstanou uvnitř lepkavé.
- Plníme do
- Pečeme okolo 20 minut při 180°C.
- Špejlí píchneme do muffinu. Pokud se nám těsto nelepí, jsou hotové.
Suroviny na výrobu hruškovo-datlového pyré:
- 300 g sušených datlí bez pecky
- 3 hrušky
- 150 ml vody
- 1 ČL skořice
Postup přípravy:
- Vše dáme do hrnce a dusíme do změknutí datlí a hrušek.
- Rozmixujeme.