Jahelník s bobulovým ovocem
Jestli patříte k lidem, kteří mají rádi sladké a hledají zdravější variantu, zkuste tento jahelník. Jeho chuť je velmi proměnlivá, podle toho, jaké použijete bobulové ovoce. Naším favoritem jsou borůvky a maliny ?. Podle toho, co použijete ke slazení, můžete opět měnit chuť i vzhled (barvu) jahelníku.
Co se týká bobulového ovoce, má příznivý vliv na dráhu jater, vyživuje krev jater a sladká chuť (nemyslím tím cukr) harmonizuje játra. Tímto chci říct, že si jahelník můžete bez obav užít i v jarním období, při odlehčené stravě, pokud nesníte celou várku ?.
Budete-li ho servírovat teplý, bude se Vám trochu rozpadat. Po vychladnutí již krásně drží tvar, jelikož v něm ztuhne použitý pudink ?.
Jahleník dávám především dětem:
- vychladlé v krabičce na svačinu do školy
- ke snídani buď studené nebo ohřáté v toastovači (trvá to cca 3 minuty ?
- nebo jako teplou večeři.
Suroviny na 2-3 porce:
- 200 g syrových jahel
- 500 ml rýžového mléka nebo moštu
- 200 ml rýžového mléka nebo moštu
- 1 vanilkový pudink
- 300 g bobulového ovoce (borůvky, maliny, třešně, rybíz, ….)
- 50 g mandlových plátků nebo jiných ořechů
- 4 PL datlového/pšeničného sirupu + 2PL datlového/pšeničného sirupu do mléka s maizenou
- 2 PL ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More nebo másla
- ½ ČL mleté vanilky
- citronová kůra/2 kapky citronové esence
- trochu mořské soli
- ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More nebo máslo na vymazání zapékací mísy
Postup:
- Jáhly opláchneme pod tekoucí vodou. Kdo si není jistý čerstvostí jáhel, doporučuji je několikrát (2-3x) spařit vroucí vodou.
- K propláchnutým /spařeným/ jáhlám přidáme rýžové mléko (500 ml), datlový/pšeničný sirup (4 PL), vanilku a sůl, přivedeme do varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou asi 10-15 minut.
- Nemícháme.
- Do teplých jáhel vmícháme máslo, kůru z citronu a necháme lehce vychladnout.
- Pekáček na jahelník vymažeme máslem a vysypeme kokosem.
- Ve 200 ml rýžového mléka rozmícháme vanilkový pudink a 2 PL datlového/pšeničného sirupu.
- Polovinu uvařených jáhel dáme do pekáčku, zalijeme polovičním množství rozmíchaného mléka s pudinkem, poklademe ovocem a navrch dáme zbytek vařených jáhel. Zalijeme zbytkem mléka s pudinkem a na vrch nasypeme plátky mandlí.
- Pečeme při 170°C asi 30 minut.
- Před krájením necháme trochu vychladnout.
- Lze servírovat i studené.
Poznámka:
- Co se týká slazení jahelníku, lze použít namísto datlového sirupu:
- pšeničný sirup (v tomto případě nebude jahelník bezlepkový)
- rýžový sirup (jahelník bude o trochu méně sladký)
- třtinový cukr
- Sladkost též závisí na použitém ovoci.
- Pokud chcete mít jahelník světlé barvy, použijte buď pšeničný/rýžový sirup nebo třtinový cukr. Datlový sirup zabarví jáhly do světle růžové barvy.
- Vanilkový pudink lze nahradit buď kukuřičným škrobem nebo kuzu.