Kuřecí prsa s pohankou a zeleninou
Posted On 4. 12. 2021
V dřívejších dobách byla pohanka na jídelních stolech mnohem častěji než v současné době. A je to škoda. Nejen, že obsahuje rutin, který optimalizuje krevní oběh, zlepšuje elasticitů krevních kapilár, ale také podporuje vstřebávání a účinek vitamínu C. Proto je velmi vhodné jídla s pohankou kombinovat například s kvašeným zelím, s pickles nebo je zapíjet šípkovým čajem.
Suroviny pro 4 porce:
- 500 g kuřecích prsou /tempehu pro vegetariánskou variantu/
- 300 g pohanky
- 300 g žampionů
- 250 g růžičkové kapusty
- 2 cibule
- 4 PL sójové omáčky shoyu nebo tamari
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 ČL mleté červené papriky /lze i uzená/
- Sůl
- Přepuštěné máslo nebo olej na přípravu jídla
Postup přípravy:
- Pohanku propláchneme, zalijeme vodou 1 díly pohanky: 1,5 dílů vody, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni do měkka.
- Kuřecí prsa si nakrájíme na malé kousky. Osolíme, ochutíme mletou paprikou a tymiánem a promícháme.
- Na přepuštěném másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli do zlatova. K orestované cibuli vložíme připravené maso a restujeme.
- Jakmile se maso zatáhne, přilijeme sojovou omáčku a přidáme oloupané, na plátky pokrájené žampiony. Restujeme do změknutí masa.
- Mezitím si očistíme růžičkové kapusty a pokrájíme na čtvrtky, které před koncem vsypeme k orestovanému měkkému masu a ještě chvíli společně dusíme, aby kapusta změkla, ale zachovala si svěží zelenou barvu. Je-li třeba, přilijeme trochu vody.
- Do hotové směsi vmícháme uvařenou pohanku. Vše dochutíme solí nebo sojovou omáčkou a podáváme s kysaným zelím.
Tipy na obměny:
- Maso můžeme nahradit třeba špekem nebo klobásou
- Ve vegetariánské variantě nahradíme maso uzeným tempehem.
- Pře bezlepkové dietě použijeme sojovou omáčku Tamari.
Podáváme ideálně s potravinami s vysokým obsahem vitamínu C:
- kysaným zelím
- pickles
- šípkovým čajem