Kváskový bezlepkový chléb

Blíží se bezlepkový kurz. Budeme vařit, péci bez lepku a také různě fermentovat ?, tj, připravíme fermentované sýry z kešu, které jsou pokladem pro naše trávení a upečeme kváskový bezlepkový chléb z rýžového kvásku. Samozřejmě receptů bude spousta s všechny doma běžně používám ???

Tento chléb je vhodný pro každého, kdo chce odlehčit trávení a nedokáže se zatím vzdát pečiva.

Kváskový bezlepkový chléb

Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kvásku:

  • 190 g rýžové mouky z rýže natural nebo bílé lepivé rýže
  • 160 g vody
  • 1 PL bezlepkového kvásku

Vše v míse smícháme a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté folií při pokojové teplotě.

Suroviny na přípravu chleba:

  • 260 ml vody (přibližně)
  • 180 g pohankové mouky
  • 100 g čirokové mouky
  • 2 ČL mletého lněného semínka
  • 1 ČL chlebového koření nebo drceného kmínu
  • 1 PL černého sezamu
  • 8 g soli

Postup:

  1. Doporučuji si vždy připravit čerstvou mouku z pohanky a čiroku namletím na mlýnku na obilí.
  2. Uvedené suroviny smícháme s připraveným bezlepkovým kváskem.
  3. Těsto musí být řidší než kváskové těsto z pšeničné mouky. Struktura těsta by měla být podobná hustšímu palačinkovému těstu.
  4. Formu, ve které budeme chléb péci, vymažeme olejem a vysypeme krupicí nebo hrubou moukou.
  5. Do vymazané formy nalijeme zpracované těsto na chléb a přikryté necháme kynout cca 3-4 hodiny.
  6. Jakmile chléb zvětší svůj objem asi o 1/3 dáme ho péci.
  7. Troubu rozehřejeme na 210 °C a na dno postavíme plech s vodou.
  8. Chléb orosíme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme ho prvních 10 minut na 210 °C a poté dalších 35-40 minut při 190 °C.
  9. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Poznámky:

  1. Bezlepkový chléb má tendence vysychat a drolit se. Proto je vhodné péci častěji a menší množství chleba.
  2. Pokud je chleba nebo pečivo již tvrdé, chleba nakrájíme na plátky a napaříme na pařáčku. Pečivo napařujeme v celku.
  3. Dobu napařování si určíte podle toho, jak moc chcete mít chléb vlhký.

 

6 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *