Kurz pečení kváskového chleba
Chleba je denní potravina a proto si myslím, že jeho zdravá varianta (oproti klasickým chlebům či celozrnným výrobkům) je významný krok ke změně stravování ve prospěch Vašeho zdraví. Obilniny jsou nejdůležitější složkou lidské potravy od počátku dějin. Kváskový chlebaKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More ve své podstatě patří mezi fermentované potravinyKvašení či fermentace je proces přeměny organických látek (nejčastěji sacharidů), při němž za účasti mikroorganismů a jejich enzymů vznikají látky energeticky chudší. Kvašením získávají mikroorganismy energii podobně jako dýcháním; kvašení je sice jednodušší, ale také méně efektivní než dýchání. More, jež mají vynikající účinky na zdraví.
Vlastnosti kváskového chleba (je to chleba bez použití kvasnic) a pečiva:
- Podporuje a harmonizuje trávení ve všech jeho fázích a zajišťuje každodenní bezproblémové vylučování (díky obsahu bakterií typu lactobacilus)
- Na rozdíl od bílého chleba nezahleňuje, nenadýmá
- Díky obsahu přirozených kyselin je dobře konzervovaný (vydrží 3-5 týdnů)
- Je lépe stravitelný díky jeho delšímu kynutí, při němž se stačí rozložit fytin i složité bílkoviny na aminokyseliny
- Obsahuje bakterie kyseliny mléčné, které mají antibakteriální účinky a posilují tak naši mikrofloru
V tomto kurzu Vás naučím:
- Jak upéci kváskový chléb
- praxi doplním potřebnou teorií, abyste věděli, proč právě tento druh chleba je pro lidský organizmus tak prospěšný, jaké obilí je dobré používat
- Krok po kroku uvidíte přípravu chleba
- Uvidíte založení kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More i jeho postupné „dokrmení a následné vedení“
- Poradím s výběrem pekárny, která snadno dokáže tento typ chleba upéci
Upečeme:
- tři druhy kváskového chleba (pšeničný ošatkový chléb, žitno-pšeničný chléb, celožitný chléb)
- různé druhy kváskového sladkého pečiva – koláče, buchty,..
Co sebou:
- skleničku na kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More
- přezůvky
- tužku na poznámky
Kde se kurz koná:
Místo: Beroun, samota U Studánky 1975
Datum a čas:
čtvrtek:
28.11.2024, od 16.00 – 20.00, OBSAZENO
17.4.2025, od 16.00 – 20.00, VOLNÁ MÍSTA
Cena: 2200 Kč, Minimální počet účastníků je 7, maximální počet účastníků: 10
Storno poplatky: Vzhledem k tomu, že tento kurz je náročný na přípravy jsou storno poplatky následující:
- Zrušení kurzu méně než 7 dní před jeho začátkem – platba je nevratná
- Více než 8 dní před kurzem – vracím celou zálohu.
Pokud za sebe pošlete náhradníka/náhradnici, storno není žádné. Děkuji za pochopení