Kváskový závin
Kromě červené řepy miluju mák. Náplně si vždy vařím více, protože ji asi 1/3 sním lžičkou ?. Jednak je skvělá, a také má vyživující hodnotu pro naši krev, vzhledem k tomu, že ji sladím datlemi a přidávám do ní mletý černý sezam.
Použijete-li na přípravu kváskového těsta dobrý pšeničný kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More, bude závin skvělý i několik dní. Samozřejmě čím více dáte náplně, tím bude vláčnější. Nerada jím jen těsto s minimálním obsahem náplně.
Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More:
- 70 g špaldové mouky jemně mleté
- 80 g vody
- 1 PL kvásku
Vše smícháme a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit v míse přikryté folií při pokojové teplotě.
Suroviny na přípravu těsta:
- 500 g špaldové mouky jemně mleté
- 1 vejce z domácího chovu
- 100 g rýžového /pšeničného sirupu/ třtinového cukru
- 100 g rozpuštěného másla/ghí
- cca 250-300 ml rýžového mléka/vody dle hustoty těsta
- 150 g kvásku
- Nastrouhaná citronová kůra nebo 3 kapky citronové esence
- špetka soli
Těsto postup:
- Všechny suroviny přidáme k rozkvašenému kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More.
- Rýžové mléko nebo vodu přiléváme postupně, abychom zpracovali pružné těsto.
- Mísu s těstem přikryjeme folií a necháme 4 hodiny prokvasit.
- Těsto rozdělíme na dva díly.
- Každý díl rozválíme na obdélník a poklademe vychladlou makovou náplní.
- Zavineme a dáme na plech.
- Troubu vyhřejeme na 180°C a pečeme dokud nám povrch těsta nezrůžoví. Přibližně 30 minut.
Z tohoto těsta lze také připravit:
- Buchty (viz foto)
- Podle mě se takto dělaly pravé české buchty, kter nosil pohádkový Honza v ranečku ? Tenkrát totiž kvasnice nebyly ??
- Koláče
- ježky (viz foto)
Poznámka:
- Použijeme-li místo rýžového mléka vodu, bude těsto méně sladké.
- Sladkost závinu (buchet, ježků) lze regulovat i oslazením náplně.
- Jako náplň používám:
- makovou náplň
- tvarohovou náplň
- ježky plním i domácí nutelou
Maková náplň:
- 250 g máku
- 50 g černého sezamu
- 200 g sušených datlí bez pecek
- 250 ml vody
- 3 kapky potravinářské esence citron/pomeranč
- 1/2 ČL skořice
Postup přípravy:
- Černý sezam a mák si nameleme.
- Obojí nasypeme do hrnce, přilijeme vodu a přidáme sušené datle.
- Vše společně povaříme a rozmixujeme, aby nebylo poznat, že jsou v náplni datle..
- Dochutíme esenci a skořicí.
- Necháme vychladnout.
Poznámka:
- Je-li náplň málo sladká, můžeme dosladit datlovým sirupem. A příště dejte více datlí. ?
je výborný, poďľa tohto receptu som ho robila už niekoľkokrát.
Těsto je výborné, náplň jsem trochu přisladila. Ale jinak super !
Milá Zuzko, jsem moc ráda, že Vám závin chutná. 🙂 Také, dokonce občas i ve vlastních receptech, přidávám datle nebo třtinový cukr. Záleží na tom, jak moc mám chuť na sladké :-DD. Přeji Vám krásné babí léto . Míša
Váš recept na těsto se mi velice zamlouvá, hned jej udělám . Makovou nápln dělám jinak , namletý mák nasypu přímo na těsto a zalévám tekutým datlovým sirupem a posypu bio rozinkami z Globusu /vítěz De testu/ , pokropím rumem s vodou a popráším skořicí . Ještě dodám, Jen hlupák si doma nedělá kvásek, já si i melu mouku s mlýnkem komo-mio s úpravou za sedm tisíc, vřele jej doporučuji,
Hezké dopledne, Jiří,
to jsem ráda, že Vás recept zaujal:-). Z tohoto těsta se dají péci i klasické buchty nebo šátečky. Občas toto těsto použiji i na croassanty plněné hořkou čokoládou nebo domácí nutelou, ale ty je potřeba sníst v den upečení. Druhý den je na nich již znát.
Moc děkuji za tip na makovou náplň. Těším se, až ji vyzkouším!!!
Vámi uvedený mlýnek znám. Sama vlastním mlýnek značky Komo přes 12 let. Jen jeho verze je natolik “stará”, že se již nedováží, ale stále slouží naprosto skvěle:-)
Mějte se moc hezky a přeji Vám krásné adventí období. Míša
Dobrý den, váš recept na závin je výborný .
Prostě ňam ňam
Dobrý den, Katko,
takové zprávvy mě vždy MOC potěší!!!
Mějte se krásně. Míša
Dobry den, mohu pouzit jecnou mouku?
Hezký den, Sabino,
ano můžete použít ječnou mouku, ale těsto bude křehčí a možná se bude více trhat. Pokud by tomu tak bylo, udělala bych z těsta na plech makový koláč s drobenkou namísto závinu.
Dobrý deň prosím vás aká iná múka by sa dala použiť. Na spaldovu máme intolerancie a kvaskujeme z jednodruhovych muk. Ďakujem
Dobrý den,
použijte mouku, ze které běžně pečete kynuté sladké pečivo. Bude to fungovat stejně:-)