Kynuté těsto s dýňovým pyré
Posted On 6. 11. 2022
Těsto je jemné a má krásnou oranžovou barvu díky dýňovému pyré. To si připravím vždy, když mi zbyde část dýně (nejčastěji Hokaido). Dýni upeču příležitostně, když peču chléb, maso nebo zeleninu. Takto upečenou dýni rozmixuji a většinou si ji namrazím v pytlíčkách po 100 g. Je to přesně dávka na toto těsto 😊 Chci-li spotřebovat celou dýni, tu spíše zavařím do malých skleniček než mrazím.
Suroviny:
- 500 g hladké špaldové mouky
- 200 -220 ml mléka/vody
- 100 g dýňového pyré
- 70 g rozpuštěného másla (nebo kombinace 40 g másla a 30 g oleje)
- 70 g třtinového cukru
- 20 g kvasnic
- 1 žloutek
- Špetka soli
Postup přípravy:
- Nejdříve ohřejeme cca 150 ml mléka, do kterého nadrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie..
- Dáme si rozpustit máslo.
- Mezitím si do mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme špetku soli a promícháme.
- Po vzejití kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. ho přilijeme k mouce, přidáme žloutek, rozpuštěné vychladlé máslo a dýňové pyré.
- Těsto začneme propracovávat a dle potřeby přiléváme mléko do pružného těsta, které necháme v teple hodinu kynout. (vykynuté těsto – viz foto)
- Po vykynutí těsta tvoříme různé tvary (buchty, koláč, závin, šátečky…) a plníme různými náplněmi. Tvarohovou, makovou, jablky s ořechy, povidly….
- Zde je koláč ze 2/3 těsta s tvarohovou náplní ze tří tvarohů, citronové kůry, třtinového cukru, vajíčka a zbylého bílku.
- Na fotce níže je ze zbylé jedné třetiny těsta upečený závin s jablky, skořice a ořechy. Někdy plním makovou náplní z mletého máku, datlí, skořice a citronové kůry.
Poznámka: Z čínské dietetiky můžete do mouky přidat kůru mandarinky chenpi pro lepší trávení kynutých těst. Více se dozvíte a ochutnáte na kurzech, v současné době na cyklu „V rytmu roku“ 😊