Kynuté těsto s dýňovým pyré

Těsto je jemné a má krásnou oranžovou barvu díky dýňovému pyré. To si připravím vždy, když mi zbyde část dýně (nejčastěji Hokaido). Dýni upeču příležitostně, když peču chléb, maso nebo zeleninu. Takto upečenou dýni rozmixuji a většinou si ji namrazím v pytlíčkách po 100 g. Je to přesně dávka na toto těsto 😊 Chci-li spotřebovat celou dýni, tu spíše zavařím do malých skleniček než mrazím.

Suroviny:

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 200 -220 ml mléka/vody
  • 100 g dýňového pyré
  • 70 g rozpuštěného másla (nebo kombinace 40 g másla a 30 g oleje)
  • 70 g třtinového cukru
  • 20 g kvasnic
  • 1 žloutek
  • Špetka soli

Postup přípravy:

  1. Nejdříve ohřejeme cca 150 ml mléka, do kterého nadrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek.
  2. Dáme si rozpustit máslo.
  3. Mezitím si do mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme špetku soli a promícháme.
  4. Po vzejití kvásku ho přilijeme k mouce, přidáme žloutek, rozpuštěné vychladlé máslo a dýňové pyré.
  5. Těsto začneme propracovávat a dle potřeby přiléváme mléko do pružného těsta, které necháme v teple hodinu kynout. (vykynuté těsto – viz foto)
  6. Po vykynutí těsta tvoříme různé tvary (buchty, koláč, závin, šátečky…) a plníme různými náplněmi. Tvarohovou, makovou, jablky s ořechy, povidly….
  7. Zde je koláč ze 2/3 těsta s tvarohovou náplní ze tří tvarohů, citronové kůry, třtinového cukru, vajíčka a zbylého bílku.
  8. Na fotce níže je ze zbylé jedné třetiny těsta upečený závin s jablky, skořice a ořechy. Někdy plním makovou náplní z mletého máku, datlí, skořice a citronové kůry.

Poznámka: Z čínské dietetiky můžete do mouky přidat kůru mandarinky chenpi pro lepší trávení kynutých těst.  Více se dozvíte a ochutnáte na kurzech, v současné době na cyklu „V rytmu roku“ 😊

Tags:

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *