Letní rajčatová polévka
Posted On 6. 8. 2017
Dnešní recept je “co dům dal” ?. Koukla jsem se do lednice, obešla zahrádku a polévka byla na talíři ?. Píšu to proto, kdyby Vás překvapila variabilita a malé hmotnosti různých zelenin. Prostě to, co bylo doma, z toho se vařilo.
Suroviny:
- 350 g rajčat
- 150 g mrkve
- 60 g zelených fazolových lusků
- 60 g květáku
- 60 g cukety
- 120 g rajčatové omáčky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 700 ml vody nebo zeleninového vývaru
- ½ ČL směsi sušených bylinek – tymián, saturejka, smil
- 3 bobkové listy
- 3-4 PL rýžového sirupu
- ½ ČL soli
- 1 ČL vody z pickles/jablečného octa/umeocta
- Kousek řasy wakame
- olivový olej
Postup přípravy:
- Cibuli pokrájíme najemno, česnek na plátky.
- Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky. Fazolky, květák, cuketu opláchneme a nakrájíme na menší kousky.
- Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do zlatova, přidáme plátky česneku a ještě chvíli restujeme.
- Do směsi cibule a česneku vsypeme připravené koření (bobkový list a sušené bylinky) a necháme rozvonět. Stačí chvilka, abychom ho nespálili, zhořklo by.
- Přidáme připravená nakrájená rajčata, řasu wakame a ostatní zeleninu.
- Zalijeme 700 ml vody, přidáme sůl a povaříme asi 10 minut, do změknutí zeleniny.
- Vyndáme bobkové listy, odebereme asi ¼ směsi a rozmixuje do hladka. Vlijeme zpět do polévky.
- Hotovou polévku ochutíme rýžovým sirupem, vodou z pickles (nebo jablečným octem/umeoctem) a dle chuti dosolíme.
- Zdobíme klíčky, čerstvou bazalkou.
Podáváme:
- Zakápnuté olejem a ovesnou /rýžovou či kravskou smetanou
- Ozdobené bylinkami (bazalka, tymián, celerová nať…)
- Obohacené klíčky
- Chceme-li mít polévku výživnější, můžeme ji doplnit:
- o buď vařenou rýží/slzovkou/quinou
- o nebo tempehem