Malinový dort

Menší dortík, tak akorát na oslavu. 🙂 Připravovala jsem ho pro naší Any k druhým narozeninám. Ocenila maliny :-DDDD. Nejí mi nic sladkého – buchty, koláče, kaše, sušenky, nic…. zato když je ryba nebo masový vývar, jde si přidat :-). Starší děti říkaly, že by dort měl být na stránkách, že je skvělý. Tak je tu 😀

Připravovala jsem jej i v pořadu Sama Doma. Pro úplnost přikládám odkaz za vysílání. Zde je první vstup a zde je druhý vstup v pořadu Sama doma.

Suroviny na dortový korpus o průměru 20 cm:

  • 4 vejce
  • 200 g datlového sirupu
  • 100 g ječné mouky
  • 3 PL kakaa
  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL studené vody
  • 1 ČL sody zarovnaná

Postup přípravy- korpus:

  1. Oddělíme bílky od žloutků.
  2. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
  3. Žloutky vyšleháme s datlovým sirupem do světlé hmoty.
  4. Mouku smícháme s kakaem a sodou.
  5. Do žloutkové směsi přidáme olej a vodu. Zamícháme.
  6. Vsypeme směs s moukou a lehce zamícháme.
  7. Troubu dáme předehřívat na 160°C.
  8. Přidáme tuhý sníh. Vše pomalu promícháme, aby nám neunikl vzduch s našlehaných bílků.
  9. Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 18 cm. Já používám kruh, kde si průměr upravuji podle potřeby.
  10. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme okolo 40 minut. Stupeň upečení kontrolujeme špejlí. Upečený korpus necháme pomalu chladnout v troubě, kde jsme pootevřely dvířka. Takto vychladlý korpus by se neměl v prostředku propadnout.
  11. Zcela vychladlý korpus podélně dvakrát rozkrojíme a plníme malinovou náplní, na kterou jsem položila rozpůlené maliny. Část krému si odložíme stranou na potření vrchní části dortu.
  12. Hotový dort můžeme polít rozpuštěnou čokoládou a ozdobit malinami.

Suroviny na přípravu krému:

  • 380-400 g zakysané smetany
  • 250 g mascarpone
  • 200 g malin (lze i mražené) + 150 g malin na ozdobu a na pokladení na náplň
  • 120 g třtinového cukru
  • 30 ml vody
  • 2 plátky želatiny

Postup přípravy – krém:

  1. Zakysanou smetanu necháme přes noc vykapat od syrovátky. Já to dělám tak, že si na misku položím sítko. Na něj rozprostřu pláto, do kterého vložím zakysanou smetanu. Plátno nahoře utáhnu a celou misku se sítkem vložím večer do lednice. Během noci bude ze zakysané smetany vykapávat syrovátka.
  2. Druhý den smícháme vykapanou zakysanou smetanu s mascarpone, třtinovým cukrem a do této směsi přes sítko propasírujeme uvedené množství malin. Jadérka, která zbydou na sítku vyhodíme. Vše dobře promícháme do rozpuštění cukru.
  3. Želatinové plátky namočíme do studené vody, aby nabobtnaly.
  4. Po nabobtnání je rozpustíme v teplé vodě nebo mléku (nesmí být horká!!!). Do rozpuštěné želatiny přidáme dvě polévkové lžíce krému a zamícháme. Nyní celý obsah želatiny zašleháme do krému a necháme chvíli v chladu, aby šel dobře natírat na dortové pláty.
2 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *