Marlenka
Posted On 14. 11. 2016
Začalo mrznout a mé tělo volá po něčem sladkém :-DDD
Blíží se vánoce a doba cukroví. Tyto řezy se mohou podávat také jako cukroví nebo si je upečte jen tak. To vše záleží na Vás. Jsou maličko pracnější, ale stojí to za to :-).
Toto je jeden z hodně oblíbených receptů mých dětí. Jen mám problém ho vyfotit, protože nám nějak “sublimuje” z lednice :-)).
Dcerka mi večer při uspávání říkala, že nemůže usnout, protože ji prý “Marlenka” volá, aby ochutnala :-). Tak asi takto je u nás mají rádi 🙂
Těsto
Suroviny:
- 450 g ječné mouky
- 150 g rýžového sirupu
- 140 g vody
- 80 g másla
- 1 ČL perníkového koření
- 1 ČL vinného kamene (bezfosfátový prášek na pečení)
Postup přípravy:
- Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup.
- Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto.
- Podle potřeby přidáme trochu vody nebo mouky.
- Těsto rozdělíme na 4 stejné díly.
- Každý díl rozválíme na přibližně na stejný tvar, jako měla předchozí placka.
- Já dělám čtverce o velikosti asi 23×23 cm.
- Placky dáme jednotlivě na plech a upečeme.
- Doba pečení je asi 6-10 minut při 175 °C podle Vaší trouby.
- Placky slepujeme střídavě oběma krémy tak, že je každá placka potřená, tj. i horní. Tu posypeme kakaem a drcenými oříšky.
- Zarovnáme kraje.
Krém
Suroviny:
- 250 ml vody + 50 ml alternativní smetany – mandlová nebo kešu
- 200 g másla
- 5 PL javorového sirupu
- 1 x vanilkový puding
- 2 PL Kakaa (přidá se až do ½ hotového krému)
- nastrouhaná citronová kůra z bio citronu
Postup přípravy:
- Uvaříme kaši z uvedeného množství vody a alternativní smetany, sirupu a pudinku.
- Vychladlou pudinkovou kaši vyšleháme s rozměklým máslem a citronovou kůrou do hladkého krému.
- Krém rozdělíme na 2 díly – do jednoho vmícháme lžíci kakaa.