Marlenka

Začalo mrznout a mé tělo volá po něčem sladkém :-DDD

Blíží se vánoce a doba cukroví. Tyto řezy se mohou podávat také jako cukroví nebo si je upečte jen tak. To vše záleží na Vás. Jsou maličko pracnější, ale stojí to za to :-).

Toto je jeden z hodně oblíbených receptů mých dětí. Jen mám problém ho vyfotit, protože nám nějak “sublimuje” z lednice :-)).

Dcerka mi večer při uspávání říkala, že nemůže usnout, protože ji prý “Marlenka” volá, aby ochutnala :-). Tak asi takto je u nás mají rádi 🙂

Těsto

Suroviny:

  • 450 g ječné mouky
  • 150 g rýžového sirupu
  • 140 g vody
  • 80 g másla
  • 1 ČL perníkového koření
  • 1 ČL vinného kamene (bezfosfátový prášek na pečení)

Postup přípravy:

  1. Kdo má mlýnek na obilí, připraví si čerstvou ječnou mouku semletím ječných krup.
  2. Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto.
  3. Podle potřeby přidáme trochu vody nebo mouky.
  4. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly.
  5. Každý díl rozválíme na přibližně na stejný tvar, jako měla předchozí placka.
  6. Já dělám čtverce o velikosti asi 23×23 cm.
  7. Placky dáme jednotlivě na plech a upečeme.
  8. Doba pečení je asi 6-10 minut při 175 °C podle Vaší trouby.
  9. Placky slepujeme střídavě oběma krémy tak, že je každá placka potřená, tj. i horní. Tu posypeme kakaem a drcenými oříšky.
  10. Zarovnáme kraje.

Krém

Suroviny:

  • 250 ml vody + 50 ml alternativní smetany – mandlová nebo kešu
  • 200 g másla
  • 5 PL javorového sirupu
  • 1 x vanilkový puding
  • 2 PL Kakaa (přidá se až do ½ hotového krému)
  • nastrouhaná citronová kůra z bio citronu

Postup přípravy:

  1. Uvaříme kaši z uvedeného množství vody a alternativní smetany, sirupu a pudinku.
  2. Vychladlou pudinkovou kaši vyšleháme s rozměklým máslem a citronovou kůrou do hladkého krému.
  3. Krém rozdělíme na 2 díly – do jednoho vmícháme lžíci kakaa.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *