Mateřídouškový sirup
Posted On 16. 6. 2017
Každý rok mě ohromí něžnost a zároveň obrovská síla této bylinky. Občas mám problém ji sestříhávat, protože když kvete, je nádherná. Ale nakonec vždy část usuším a z části připravuji sirup.
Suroviny:
- Mateřídouška
- Třtinový cukr
- Sklenice
- Víčko na sklenici
Postup přípravy:
- Ostříháme natě mateřídoušky, které orosíme vodou nebo jemně navlhčíme.
- Vrstvíme do sklenice – vrstva natí, třtinový cukr, opět nať, cukr,… Vždy silně stlačíme. Poslední vrstvou je cukr.
- Sklenici pevně zavíčkujeme.
- Položíme na slunné místo, kde necháme stát 3 týdny.
- Každý den sklenici lehce protřepeme.
- Po třech týdnech slijeme vzniklý sirup do čisté skleničky a zavíčkujeme.
Tip: ze zbylých natí si můžeme uvařit čaj.
Užíváme:
- Při kašli
- Při zánětu průdušek
- Při nachlazení
- Na dobrý spánek
2 Comments
Dobrý den, jak mateřídouškový sirup skladujete a jak dlouho vydrží?
Dobrý den, Lucie,
hotový mateřídouškový sirup vydrží okolo 3 měsíců, ale je-li dobře přpravený, měl by vydržet i rok. Chcete-li mít jistotu, můžete si ho zasterilovat po dobu 20 minut při 80°C a pak Vám rozhodně vydrží rok, aniž by se mu cokoli stalo.
Omlouvám se za pozdní odpověď, ale byla jsem na dovolené.
Mějte se moc hezky. Míša