Mrkvovo-cuketová polévka
Posted On 18. 8. 2017
Miluji toto období babího léta, kdy ráno visí rosa na pavučinách jako korálky a přes den sluníčko krásně hřeje… Jako každý rok nás touto dobou zaplaví nadúroda cuket. Již dva roky pěstuji jen žluté cukety a nemohu se jich nabažit ?.
Dozraje-li jich najednou hodně, dá se část cuket zpracovat do této polévky. Je jemná, hladivá, přesně taková, aby podpořila naše trávení v tomto ročním období. A když ji chci mít sytou, přidám si do ní vařenou slzovku, černou rýži a občas i pastinákový špek.
Suroviny:
- 500 g mrkve
- 500 g mladé cukety
- 20 g zázvoru
- 90 g mung dálu
- 1 cibule
- Kousek řasy wakame
- ½-1 ČL koriandru
- 1 PL ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More/oleje
- 500 ml vody
- 250 ml kokosového mléka
Postup přípravy:
- Cibuli pokrájíme na malé kousky, mrkev a cuketu očistíme a pokrájíme na větší kousky.
- Odvážíme si mung dál a namočíme ho do vody.
- V hrnci rozehřejeme ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More/olej a cibuli orestujeme do zlatova.
- Do orestované cibule přisypeme koriandr a přidáme oloupaný zázvor.
- Koření necháme rozvonět, přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu. Lehce orestujeme.
- Mung dál propláchneme vodou a přidáme ho ke směsi v hrnci.
- Vše zalijeme vodou a vaříme přibližně 20 minut.
- Před mixováním vyndáme zázvor. Kdo chce mít polévku pikantní, zázvor tam ponechá.
- Vše rozmixujeme a zjemníme kokosovým mlékem.
- Doporučuji polévku dochutit kvalitní solí Flor de Sal – Sri Lanka nebo solí Cereus Šangri-La
Podáváme s:
- pastinákovým/celerovým špekem
- nakládanou zeleninou – pickles (viz foto – naložený květák s červenou řepou)
- posypané natěmi koriandru, bazalky
- má – li být výživnější, lze přidat vařenou obilninu – jáhly, černá rýže, vařená slzovka
Poznámka:
Pro veganskou verzi použijeme olej na orestování cibule.