Muffiny
Posted On 7. 4. 2016
Suroviny na přípravu 12 vyšších muffinů:
„Suché suroviny“:
260 g ječné mouky
100 g hořké čokolády nakrájené na malé kousky (1/3 si ponecháme stranou na posypání muffinů)
30 g kakaa
1 ČL sody
½ ČL soli
½ ČL skořice
„Mokré suroviny“:
120 g rozpuštěného másla
1 vejce
Nastrouhaná citronová kůra z bio citronu
Voda/kokosové mléko/rýžové mléko dle potřeby
bobulové ovoce – rybíz, borůvky, maliny
Postup:
- K připravenému datlovému pyré/ datlové marmeládě přidáme ostatní suroviny, které jsou uvedené v “mokré směsi” a pořádně zamícháme.
- Čokoládu si nakrájíme na malé kousky.
- Odděleně smícháme suché suroviny a potom vše lehce zamícháme, suché a mokré suroviny dohromady.
- Podle potřeby dolijeme vodu nebo rýžové, kokosové mléko.
- Těsto by mělo mít hustoty asi jako těsto na litý koláč.
- Důležité je těsto nepřemíchat!!!!! (jinak jsou muffiny tuhé a stále uvnitř mazlavé)
- Těsto klademe do formiček na muffiny, které vyložíme papírovým košíčkem.
- Povrch těsta posypeme zbylou čokoládou a pečeme při 175°C cca 20 minut.
Suroviny na přípravu datlového pyré/ marmelády:
400 g vypeckovaných datlí
300 g vody
Postup přípravy:
- Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
- Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
- Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.
Poznámka:
- Při ,bezlepkové dietě, použijeme pohankovou mouku.
- Při ,bezlaktozové dietě, nahradíme máslo olejem.
#sladké