Napařená zelenina s fazolkami adzuki
Posted On 17. 5. 2017
Toto je druhý recept z pořadu Sama Doma, věnovaný obezitě, ze dne 16.5.2017. I zde hraje hlavní roli především tepelně upravená zelenina obohacená luštěninou. Fazolky adzuki jsem vybrala záměrně, pro jejich pročišťující a detoxikační vlastnosti. Dále odstraňují stavy horkosti v těle, rozptylují stagnaci krve, snižují otoky, jsou močopudné a vysušují. Jako příloha je vhodná bezlepková obilnina.
Zeleninu můžete různě kombinovat. Pokud nemáte nějaké zdravotní omezení, je jedno, kterou zeleninu zvolíte. Já preferuji místní, pokud to jde, sezonní zeleninu.
Suroviny:
- 100 g pórku
- 150 g zeleniny (fenykl, mrkev, tuřín, brokolice, chřest, červená řepa, pastinák……)
- 50 g vařených fazolek adzuki
- 1 ČL zázvorové šťávy
- 1 ČL kuzu
- 1 ČL černého sezamu
- 40 ml vody
- Sůl
- Bylinky – tymián, rozmarýna, saturejka
Postup přípravy:
- Zeleninu dle našeho výběru nakrájíme na proužky.
- Vložíme do pařáčku, který máme umístěný v hrnci s vroucí vodou. Napařujeme do změknutí zeleniny.
- Pórek osmahneme na trochu oleje, orestujeme černý sezam, vmícháme napařenou zeleninu a vařené fazolky adzuki.
- Ve skleničce rozmícháme kuzu s vodou a zázvorovou šťávou.
- Vlijeme do směsi na pánvičce.
- Dochutíme solí a bylinkami.
Podáváme s:
- Vařenými jáhly
- vařenou pohankou
- dlouhozrnnou rýží
- vařenou slzovkou
- celerovým pyré
- s kvašenou zeleninou
- s listovým salátem bez obilné přílohy