Opilý František

Toto cukroví patří mezi favority mých starších dětí. Vzhledem k většímu množství rumu většinou nechutná malým dětem a to je vlastně moc dobře :-)! Jeho nevýhodou je, že strašně rychle mizí. Neumím fotit v interiéru a vždy čekám na hezké počasí. Takovýto postup s tímto cukrovím zcela selhává. Než jsem se dočkala hezkého počasí, nebylo co fotit … a tak to dopadlo už třikrát. Vím, že fotka není zdařilá, protože už jsem neriskovala, že z lednice „Opilý František“ opět zmizí:-D

Toto cukroví a malinová kolečka jsem také připravovala společně se svou dcerkou ve vysílání pořadu Sama doma dne 9.12.2024.

Opilý František

Suroviny na plech o rozměrech 24×34 cm:

  • 100 g měkkého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 70 g ječné/pohankové mouky
  • 10 g kakaa
  • 3 vejce
  • ½ čajové lžičky sody
  • Pikantní marmeláda – rybízová, malinová

Postup přípravy:

  1. Z bílků vyšleháme sníh.
  2. Smícháme mouku, sodu a kakao.
  3. Žloutky utřeme s cukrem do světlé pěny.
  4. Přišleháme změklé máslo, přimícháme mouku s ostatními surovinami.
  5. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
  6. Pečeme cca 20 minut na 170°C.
  7. Necháme vychladnout a potřeme pikantní marmeládou

Ořechová vrstva

Suroviny:

  • 250 g ořechů (vlašských, lískových, jejich kombinace)
  • 70 g rumu
  • 70 g třtinového cukru – rozmixovaného
  • 70 g změklého másla

Ořechy nameleme nebo rozmixujeme najemno. Vše smícháme dohromady a natřeme na marmeládovou vrstvu.

Čokoládová vrstva

Suroviny:

  • 200 g čokolády
  • 100 g smetany ke šlehání 30%
  • 50 g másla

Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, přilijeme ohřátou smetanu společně s máslem. Promícháme a nalijeme na ořechovou vrstvu.

Poznámka: V bezlepkové variantě použijeme pohankovou mouku.

3 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *