Oříškové muffiny z ovesných vloček

Dnes přidávám recept, který považuji za skvělý, v rámci stravování u bezlepkové diety z hlediska výběru bezlepkové mouky :-D.

Suroviny na 12 větších muffinů:

  • 210 g ovesných vloček (bezlepkových)
  • 200 g vlašských ořechů, plus pár na ozdobu muffinů
  • 170 g třtinového cukru
  • 130 g másla
  • 130 ml kefíru nebo acidofilního mléka
  • 2 vejce
  • 1 jablko o váze cca 170 g
  • 8 g jedlé sody
  • Nastrouhaná citronová kůra z bio citronu

Postup přípravy:

 „suché“ suroviny:

  1. Ovesné vločky vložíme do mixeru nebo do mlýnku na kávu a rozmixujeme na mouku.
  2. Vzniklou ovesnou mouku nasypeme do mísy a do mixeru vložíme ořechy. Opět rozmixujeme najemno a přisypeme k mouce.
  3. Přidáme 130 g třtinového cukru, nastrouhanou citronovou kůru a jedlou sodu. Vše důkladně promícháme.

„mokré“ suroviny:

  1. Na pánev nalijeme 50 ml vody a přidámte nadrobno pokrájené jablko. Nemusíme ho loupat, je-li v bio kvalitě. Jablko pomalu dusíme ve vodě do lehkého změknutí.
  2. Přisypeme zbývající cukr – 40 g a pomalu zahříváme. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidáme do pánve máslo a necháme ho rozpustit.
  3. Tuto směs můžeme nalít do špinavé nádoby od mixeru, přilijeme acidofilní mléko (to ochladí teplá jablka) a až potom vajíčka.  Vše chvíli mixujeme v jednolitou směs.
  4. Pokud jste si připravovali mouku v mlýnku na kávu, stačí „mokré suroviny“ důkladně promíchat metlou.
  • Nyní smícháme „suché“ a „mokré“ suroviny v jednolité těsto a necháme asi 5 minut odpočinout. Já si mezitím připravuji vlastní košíčky na muffiny, aby byly vyšší a tím pádem by mohli být větší a vyšší i muffiny. Jak se košíčky dělají najdete na tomto odkazu.
  • Vzniklé těsto je i po odpočinutí řidší. Opatrně ho plníme do košíčků a povrch sypeme vlašskými oříšky.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 20 minut. Stav upečení kontrolujeme špejlí.

Poznámka:

  • Při bezlaktozové dietě nahradíme kefír alternativním mlékem nebo vodou a j-li potřeba tak také nahradíme máslo olejem.
  • Lze nahradit cukr javorovým sirupem nebo datlovým (ten změní barvu muffinů) a ubrat množství kefíru.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *