Oříškové trojhránky
Posted On 15. 12. 2016
Toto je můj vánoční favorit :-). Stačí mi pár kousků, přeci jen je v receptu dost másla a ořechů. To že tam není cukr, nezachrání větší množství tuku :-D. Ale věřte, že si těch pár kousků patřičně vychutnám. I zdravějšího cukroví nemůžeme sníst plný talíř…. teda vlastně můžeme, ale asi nám po tom nebude zrovna nejlépe.
Toto cukroví mám ráda ještě z důvodu, že nemusím nic vyvalovat, vykrajovat a lepit. Ne, že bych to dělala nerada, ale po datlovém cukroví a lineckém přeci jen uvítám rychlovku 🙂
Těsto
Suroviny:
- 170 g pšeničné mouky (pohanková mouka pro bezlepkovou variantu)
- 30 g kukuřičného škrobu (nebo 1 vanilkový pudink)
- 130 g rýžového sirupu
- 100 g másla
Postup přípravy:
- Vypracujeme těsto a necháme asi 2 hodiny v chladu odpočinout aby celozrnná mouka nasála tekutinu ze sirupu.
- Těsto namačkáme na menší plech (cca 30×40 cm) vyložený papírem na pečení. (pokud by Vám to nešlo, nechte těsto v teple více změknout)
- Hotové těsto vložíme do chladu a připravíme si náplň.
- Navrch rozetřeme lehce vychladlou oříškovou směs.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 20-30 minut.
- Ještě teplé nakrájíme na čtverce, které pak příčně přepůlíme. Tím vzniknou trojhránky.
- Chceme-li mít trojhránky malinké, rozpůlíme vzniklé trojhránky na polovinu.
Oříšková směs
Suroviny:
- 200 g mletých lískových oříšků (nebo směs vlašských a lískových oříšků)
- 90 g rýžového sirupu
- 60 g medu
- 70 g másla
- 3 ČL kukuřičné mouky
Postup přípravy:
- Oříšky rozmixujeme tak, aby tam zůstaly i větší kousky. Rozhodně ne na jemno.
- Máslo, med a rýžový sirup dáme do kastrůlku a rozpustíme.
- Přidáme nadrcené oříšky a mouku. Vše přivedeme k varu, povaříme asi 1 minutu a vypneme.
- Získanou ořechovou směs necháme chvilku vychladnout.
- Když vám moc vychladne, nejde pak natírat na těsto.
Poznámka:
Použijeme-li při přípravě těsta pohankovou mouku, získáme bezlepkové cukroví.