Jednoduchý švestkový jahelník

Kvalita a harmonie elementu Země - období babího léta, které se projevuje skrze orgány slezinu a žaludek, má zásadní vliv na naše trávení. Ovlivňuje transformaci přijaté stravy na menší částice a jejich distribuci po těle. Mezi potraviny posilující tento element patří jáhly a tepelně upravené ovoce. Níže nabízím možnost,...

Borůvkový kváskový koláč

Příprava tohoto koláče je malinko delší, protože nepoužívám kvasnice, ale klasický žitný kvásek v dávce 1 ČL, kterým rozkvasím postupně veškerou pšeničnou mouku. Je potřeba přípravu koláče začít den předem, ideálně dopoledne a druhý den je hotový. Nerada bych někoho odradila, protože u kynutí stát nemusíte.........

Krémová česnečka s cuketou

Letošní léto přeje zeleninové úrodě 🙂 Trochu se utápím v nadbytku cuket. Nabízím recept na netradiční česnečku, kde základem jsou právě ty cukety. V tomto receptu je raději oloupu, aby slupka nezabarvila polévku na nehezkou barvu. Přeci jen, jíme i očima .-D. Polévku servíruji s orestovanými krutonky žitného kváskového chleba...

Mořský vlk v papilotě

Velmi chutná a také rychlá úprava ryby typu mořský vlk, pražma královská, pstruh nebo losos. Připravuji takto ryby, když má přijít návštěva. Je to rychlé, pečou se téměř sami bez výrazného hlídání a po vyhození papíru na pečení máte ihned uklizeno :-). Krátké povídání a postup můžete také vidět...

Rychlý koláč s blůmami

Období sklizně přichází. :-) Máte-li úrodů blům, můžete zkusit tento rychlý koláč. Volbou ovoce a různých ořechů měníte vzhled a chuť koláče. Použijete-li vlašské ořechy, těsto ztmavne a k blůmám či švestkách se hodí lépe. A ještě skořice, která je pro mě nezbytným kořením v této kombinaci :-)...