Ořechová „paštika“ se sušenými rajčaty

Otázka, kterou často dostávám zní: „Co si mažete na chleba, když nejíte uzeniny a sýry?“. abych to uvedla na správnou míru, uzeniny nejíme, sýry občas. A co si na chleba mažu? Třeba „sýry“ z ořechů a semínek. Stále patří k mým favoritům. A taková „jednohubka“. I ta může vypadat...

Paprikový dip

Vzhledem k tomu, že letos příroda skoro přeskočila jaro, mám tu letní recept, který se Vám bude hodit ke grilované zelenině jako dip. Dá se ale servírovat také jako: pomazánka na chleba omáčka k různým karbanátkům, třeba řepným nebo luštěninovým k napařené zelenině Suroviny: 500 g červených paprik 200...

Klíčení

Tak jsem si splnila klíčící sen a mám chia klíčky ? Výhody a přínosy klíčení – tj. proč jíst klíčky Klíčky obsahují významné množství enzymů, minerálů a vitamínů. Při klíčení začnou v semínku probíhat metabolické děje, při kterých dochází ke štěpení: bílkovin na aminokyseliny sacharidů na jednoduché cukry tuků...

Litý kváskový bezlepkový koláč

Máte chuť na něco sladkého a ještě jste nezačali s odlehčenou stravou, díky mrazům v posledních dnech?? Zkuste tento rychlý a jednoduchý bezlepkový kváskový koláč. Díky zvolené mouce a jejím prokvašením kváskem, je koláč lehčeji stravitelný než běžné koláče. Ke slazení jsou použité rozmixované datle. Jejich použití je důležité...

Kaštanová polévka

Jedlé kaštany jsou, pro svou horší dostupnost, v jídelníčku obsaženy velmi málo, v některých rodinách se na talíři nikdy neobjeví. I ony mají svůj čas na jejich přípravy a to je hlavně na podzim a v zimě. Z pohledu celostní medicíny se používají při refluxu potravy a průjmových onemocnění...