Paprikový dip
Posted On 27. 4. 2018
Vzhledem k tomu, že letos příroda skoro přeskočila jaro, mám tu letní recept, který se Vám bude hodit ke grilované zelenině jako dip. Dá se ale servírovat také jako:
- pomazánka na chleba
- omáčka k různým karbanátkům, třeba řepným nebo luštěninovým
- k napařené zelenině
Suroviny:
- 500 g červených paprik
- 200 g mrkve
- 140 g lískových oříšků
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 PL citronové/limetkové šřávy
- 2 ČL javorového sirupu
- 3/4 ČL soli
- olivový olej
Postup přípravy:
- Lískové oříšky dáme do trouby a pečeme asi 10 minut na 170°C, dokud jim nepopraská slupka. Poté je oloupeme. Nejlépe to jde v utěrce na nádobí.
- Omyté červené papriky dáme do pekáčku, mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Obojí dáme péci na 175°C asi 15-20 minut, dokud nebudou mít papriky černé puchýřky.
- Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme na olivovém oleji do zlatova. Ke konci restování přidáme na jemno nakrájený česnek a opět osmažíme.
- Upečené papriky necháme chvíli vystydnout, odkrojíme šťopku a vyjmeme semínka.
- Do mixeru nasypeme oloupané lískové oříšky, osmaženou cibuli s česnekem, pečenou mrkev, pečené papriky, javorový sirup, šťávu z limetky a sůl.
- Mixujeme do hladké hmoty.
Tip:
Do hotového dipu můžeme vmíchat česnek medvědí nebo strouhaný křen.