Pečené vepřové s mrkví a chilli omáčkou
Posted On 10. 10. 2022
Tento recept mám v šuplíku minimálně 4 roky, ale až nyní jsem ho stihla vyfotit. Většinou ho připravuji k věčeři (je toho hodně a dělá se to samo:-)), ale i přes to, že je toho hodně nebývá druhý den co fotit 😀
Suroviny na 4 porce:
- 800 g vepřové pečeně
- 300 g mrkve
- 200 g oloupané a na kostičky pokrájené cukety
- 150 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 3-4 PL sladké chilli omáčky
- 1 ČL soli
- 3 bobkové listy
- Pepř
- Olej nebo přepuštěné máslo
- (lze přidat cuketu, batáty nebo řapíkatý celer)
Postup přípravy:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Mrkev očistíme a pokrájíme ji na kolečka, velké mrkve přepůlíme a pokrájíme na půlkolečka.
- Maso pokrájíme na kostičky.
- V zapékací míse na oleji nebo přepuštěném másle orestujeme cibuli do zlatova. Přidáme bobkové listy, česnek, mrkev, cuketu a ještě chvíli restujeme.
- Troubu si rozpálíme na 190°C.
- Do zeleninové směsi přidáme maso, sladkou chilli omáčku, osolíme, opepříme, promícháme a chvíli odkryté restujeme.
- Poté směs zakryjeme, vložíme do trouby a pečeme cca 60 minut. Během pečení maso kontrolujeme, aby se nevysušilo. Dle potřeby dolijeme vodu.
- Hotové upečené vepřové maso dochutíme dle potřeby solí a vyndáme bobkové listy.
Podáváme s:
- šťouchanými bramborami
- vařenými bramborami
- bramborovou kaší
- vařenou rýží
- bulgurem
- Směs lze smíchat s vařenými jáhly a krátce zapéci
Poznámka:
- Máme-li jen mrkev, můžeme použít pouze tu a to v dávce 400 g mrkve na 800 g masa. Cuketu pak nedáváme vůbec, především v době, kdy je nehorázně drahá a nemáme svou vlastní ze zahrádky.
- Chceme-li použít více zeleniny nebo různé druhy, lze přikrájet do směsi ještě oloupané a na kostičky pokrájené batáty a řapíkatý celer. Zvolenou zeleninu vložíme do pekáčku společně s mrkví a postupujeme bodem 4.
One Comment
Dobrý den Míšo.Kde prosím kupujete maso?A jen v bio kvalitě?Chci si objednat lososa ve firmě BonFood a jestli máte zkušenosti v této firmě i s masem.Moc děkuji,Pavlína.