Pesto
Posted On 22. 9. 2019
Není nad domácí pesto ? Letos máme znovu velikou úrodu ořechů a i bazalky, tak se snažím využít vše, co zahrada dá. Když bazalku před mixováním zblanšírujete, pesto zůstane krásně zelené po celou dobu, než ho sníte ?.
Suroviny:
- 100 ml panenského olivového oleje
- 25 g lístků bazalky (asi 1 hrst, cca 50-60 lístků, záleží na jejich velikosti)
- 50 g vlašských ořechů
- 40 g parmezánu (část lze nahradit pecorinem, pesto bude mít výraznější chuť)
- 1 stroužek česneku
- 1 ČL citronové šťávy
- Sůl dle potřeby
Postup přípravy:
- Vlašské ořechy orestujte nasucho na pánvi. Nechte vychladnout.
- Sýr nastrouhejte na jemném struhadle.
- Česnek oloupejte a prolisujte lisem na česnek. Kdo nemá lis na česnek, utře ručně stroužek česneku se solí.
- Připravte si hrnec a mísu takové velikosti, do kterých se vám vejde síto s bazalkou.
- Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do mísy nalijte co nejvíce studenou vodu (můžete do ní přidat kostky ledu).
- Odpovídající množství bazalky dejte do síta, ponořte do hrnce s vroucí vodou. Ihned vytáhněte a dejte do mísy s ledovou vodou.
- Bazalku nechte co nejvíce okapat.
- Mezitím rozmixujte ořechy. Přidejte ostatní suroviny kromě oleje a rozmixujte.
- Přilijte olej a opět chvilku promixujte. Dochuťte solí. Ti, kdo třeli stroužek česneku se solí možná nebudou muset další sůl přidávat. Záleží na množství soli, které při úpravě česneku potřebovali.
Pesto lze uchovávat:
- V lednici 3-5 dní.
- Lze namrazit do tvořítek na led.
- Sterilovat 20 minut při 80°C.