Pickles
Často se píše, jak je důležité čistit své tělo. 🙂 Tak tady je jeden celoroční recept 😀
K jarní očistě těla patří i očista střeva trávicího traktu. Ideální jsou fermentované potravinyKvašení či fermentace je proces přeměny organických látek (nejčastěji sacharidů), při němž za účasti mikroorganismů a jejich enzymů vznikají látky energeticky chudší. Kvašením získávají mikroorganismy energii podobně jako dýcháním; kvašení je sice jednodušší, ale také méně efektivní než dýchání. More.
Nerada bych, aby z tohoto vyznělo, že se mají jíst jen na jaře 🙂 Každý den 1-2 polévková lžíce je ideální pro Vaše zažívání.
Vkládám náš nejoblíbenější recept na fermentované zelí s mrkví, cibulí, kmínem a umeoctem. Krásné na tom je, že doma toto zelí jedí všechny tři děti :-DDDDD
Suroviny:
- hlávkové zelí
- mrkev
- cibule
v poměru, jak Vám to vyhovuje.
Na fotkách je ve směsi nastrouháno :
- 3,7 kg zelí
- 1,3 kg mrkve
- 1 kg cibule
Postup přípravy:
- Cibuli oloupáme, mrkev očistíme.
- Vše nastrouháme.
- Do nastrouhané směsi vmícháme:
- sůl v poměru 17 g soli na 1 kg směsi. (zde 85 g soli – 5 kg směsi x 17 g soli)
- přidejte kmín – přiměřeně
- já dávám ještě trochu umeocta (cca 2-3 PL).
- Rukama vše propracujeme.
- Tuto směs natlačíme do velké sklenice. (dříve se v ní prodávali utopenci).
- Od hrdla sklenice necháme prostor cca 10 cm.
- Naplněnou lahev postavíme na talíř, kdyby přetékala šťáva.
- Do hrdla velké sklenice vložíme další menší sklenici (třeba lahev od minerálky), kterou naplníme vodou, aby byla těžší. Láhev by se měla vejít těsně do hrdla, aby okolo ní bylo málo místa.
- Takto zelí zatížíme. Vytlačí se uvolněná zelná šťáva do prostoru nad zelím.
- Vše necháme stát 3 dny na kuchyňské lince při pokojové teplotě.
- Po třech dnech dáme zelí do sklenic od medu (obsah 720 ml), zavíčkujeme a narovnáme do lednice.
- Zelí musí být potopeno pod šťávou. Pokud při přendavání zelí do menších sklenic máte málo zelné šťávy, tak přilijte trochu vody.
- Zelí Vám v lednici vydrží několik měsíců.