Plněné papriky s pohankovou náplní
Posted On 27. 10. 2016
K období červené řepy se plíživě zato poměrně hluboko přidala i pohanka. :-DD. Nechci se chválit, ale tentokrát jsem si tak pochutnala, že jsem ty papriky ujídala po večerech i studené. Vím , že se to nemá, ale nejsem robot 🙂
Pohanka je u nás opomíjená bezlepková “obilnina”. Pokud ji dobře ochutíte, tak se s ní dá doslova kouzlit.
Z energetického pohledu rozpouští vlhko a stagnace způsobené nestrávenou potravou.
Suroviny na 6 porcí:
- 200 g pohanky kroupy (cca 550 g vařené pohanky)
- 130 g mung dálu/fazolek adzuki
- 1 PL oleje
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 PL lahůdkového droždí
- 1 ČL majoránky
- 1 ČL koření – Adžika
- 2 ČL bylinkové soli
- 2 PL gomasia
- Zelené natě (já použila celerovou)
- 6 zelných paprik k naplnění
- Zelenina pod papriky – například: fenykl dýně Hokkaido, červená řepa, cibule, česnek
Postup přípravy:
- Pohanku zalijeme horkou vodou v poměru /pohanka: voda= 1: 1,5/ a povaříme asi 2 minuty.
- Stáhneme z ohně a necháme v teple dojít.
- Mung dál/ fazolky adzuki/ uvaříme s kouskem mořské řasy Wakame do měkka.
- Cibuli a česnek si pokrájíme na drobno.
- Do zlatova osmahneme na oleji.
- Přisypeme majoránku, lahůdkové droždí a necháme na oleji rozvonět.
- Uvařenou pohanku rozmixujeme s bylinkovou solí, gomasiem a adžikou na lepivou hmotu.
- Směs z pánve smícháme s rozmixovanou pohankou, uvařeným mung dálem / fazolky adzuki/ a pokrájenými zelenými natěmi.
- Vytvoříme lepivé těsto, kterým plníme papriky.
- Zapékací mísu vymažeme olejem, přidáme pokrájenou zeleninu, osolíme.
- Máme -li zbytek náplně, rozdrobíme ji na nakrájenou zeleninu (viz. obrázek).
- Navrch poklademe naplněné papriky.
- Podlijeme trochou vody a dáme péci.
- Pečeme v troubě na 180 °C okolo 30-40 minut dokud nezačnou papriky zlátnout.
Poznámka:
- Zeleninu lze navrstvit i na naplněné papriky (viz. obrázek). V tomto případě, ale papriky po upečení nebudou mít zlatavou barvu.
- Při onemocnění celiakií je nutné vynechat v receptu lahůdkové droždí.