Pohanková bábovka

Letos jsem slíbila, že přidám recept na pohankovou bábovku. S odřenýma ušima to stíhám 🙂

Recept je tu a Vám všem přeji nádherný vstup do nového roku se splněnými přáními, abyste v hlubinách zimy našli to, co hledáte a posílilo Vás to. Život je někdy složitý, jindy veselý a krásný. Všechny jeho stránky jsou v pořádku, jen na nás záleží, z jakého úhlu se na to díváme.

Já sama se moc ráda nořím do té tajemné beztvaré hloubky zimy a s pokorou vnímám vše, co je mi dovoleno poznat. A za to ze srdce děkuji.

Suroviny:

  • 4 vejce z domácího chovu
  • 100 g javorového sirupu
  • 190 g rýžového sirupu
  • 12 PL vlahé vody
  • 10 PL olivového oleje
  • 300 g pohankové mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • citronová kůra nebo 2 kapky citronové esence
  • 1-2 PL kakaa na obarvení poloviny těsta

Postup přípravy:

  1. Kdo má mlýnek na obilí, umele si pohankové kroupy na mouku. Pohanková mouka rychle oxiduje, proto je vhodné mít ji co nejčerstvější.
  2. Vajíčka se sirupy vyšleháme do světlé pěny. (trvá to okolo 5 minut)
  3. Přidáme uvedené množství vlahé vody a oleje.
  4. Lehce promícháme.
  5. Do odváženého množství pohankové mouky nasypeme vinný kámen (pečící prášek bez fosfátů).
  6. Mouku s práškem vmícháme do vyšlehaných vajec a lehce promícháme na hladké těsto.
  7. Přidáme buď nastrouhanou citronovou kůru nebo 2 kapky jedlé citronové esence.
  8. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou nebo kokosem vysypané bábovkové formy.
  9. do druhé poloviny těsta vmícháme kakaový prášek a toto obarvené těsto nalijeme do formy na světlé těsto.
  10. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C okolo 45-55 minut podle Vaší trouby.
  11. Po upečení vyklopíme 🙂
2 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *