Pohanková bábovka
Posted On 31. 12. 2016
Letos jsem slíbila, že přidám recept na pohankovou bábovku. S odřenýma ušima to stíhám 🙂
Recept je tu a Vám všem přeji nádherný vstup do nového roku se splněnými přáními, abyste v hlubinách zimy našli to, co hledáte a posílilo Vás to. Život je někdy složitý, jindy veselý a krásný. Všechny jeho stránky jsou v pořádku, jen na nás záleží, z jakého úhlu se na to díváme.
Já sama se moc ráda nořím do té tajemné beztvaré hloubky zimy a s pokorou vnímám vše, co je mi dovoleno poznat. A za to ze srdce děkuji.
Suroviny:
- 4 vejce z domácího chovu
- 100 g javorového sirupu
- 190 g rýžového sirupu
- 12 PL vlahé vody
- 10 PL olivového oleje
- 300 g pohankové mouky
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- citronová kůra nebo 2 kapky citronové esence
- 1-2 PL kakaa na obarvení poloviny těsta
Postup přípravy:
- Kdo má mlýnek na obilí, umele si pohankové kroupy na mouku. Pohanková mouka rychle oxiduje, proto je vhodné mít ji co nejčerstvější.
- Vajíčka se sirupy vyšleháme do světlé pěny. (trvá to okolo 5 minut)
- Přidáme uvedené množství vlahé vody a oleje.
- Lehce promícháme.
- Do odváženého množství pohankové mouky nasypeme vinný kámen (pečící prášek bez fosfátů).
- Mouku s práškem vmícháme do vyšlehaných vajec a lehce promícháme na hladké těsto.
- Přidáme buď nastrouhanou citronovou kůru nebo 2 kapky jedlé citronové esence.
- Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou nebo kokosem vysypané bábovkové formy.
- do druhé poloviny těsta vmícháme kakaový prášek a toto obarvené těsto nalijeme do formy na světlé těsto.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C okolo 45-55 minut podle Vaší trouby.
- Po upečení vyklopíme 🙂
2 Comments
Dobry den,co mužu použít místo rýžového sirupu.Spozdravem Mirka.
Dobrý den, Mirko,
můžete použít třtinový cukr v množství 130 g. Ostatní suroviny zůstávají stejné, jak je uvedeno v receptu.
Přeji Vám krásné dny. Míša