Pohankové karbanátky
Posted On 12. 1. 2020
Máte chuť na odlehčený oběd? Tyto karbanátky jsou kombinací obiloviny a luštěniny. Tj jsou v nich obsažené všechny esenciální aminokyseliny. Přidáte-li k nim zeleninu – čerstvou, pečenou, galzovanou, dušenou – styl úpravy záleží na Vás, máte plnohodnotný oběd. Ve veganské formě použijte na přípravu olej.
Připravovala jsem je v pořadu Sama doma, vysílaného 7.1.2020.
Suroviny na přibližně 20 malých karbanátků:
- 250 g pohanky kroupy
- 150 g nastrouhané mrkve
- 130 g fazolek adzuki
- 1 PL oleje/ přepuštěného másla
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 PL lahůdkového droždí
- 2 PL gomasia
- 2 ČL bylinkové soli
- 2 ČL koření – Adžika
- 1 ČL majoránky
- Zelené natě (já použila celerovou)
- olej nebo přepuštěné máslo na smažení karbanátků
Postup přípravy:
- Den předem namočíme fazolky adzuki do studené vody a necháme je přes noc v chladnější místnosti nebo v lednici máčet. ráno slijeme namáčecí vodu.
- Nasypeme je do hrnce, přidáme studenou vodu, a kdo používá mořské řasy, přidá kousek řasy wakame. Do hrnce vložíme bobkové listy, přivedeme k varu a vaříme je tak dlouho dokud nejsou měkké.
- Po uvaření vyjmeme bobkové listy a fazolky rozmixujeme i s vařenou řasou.
- Pohanku zalijeme vodou v poměru /pohanka: voda= 1: 1,5/ a vaříme do měkka pod pokličkou při mírném varu.
- Mrkev nastrouháme na jemno a přidáme k rozmixovaným fazolím.
- Cibuli a česnek si pokrájíme na drobno a do zlatova osmahneme na oleji/přepuštěném másle.
- Přisypeme majoránku, lahůdkové droždí a necháme rozvonět.
- Uvařenou pohanku rozmixujeme s bylinkovou solí, gomasiem a adžikou na lepivou hmotu.
- Směs z pánve smícháme s rozmixovanou pohankou a fazolemi a pokrájenými zelenými natěmi.
- Vytvoříme lepivé těsto, ze kterého tvarujeme karbanátky.
- Smažíme na pánvi nebo pečeme v troubě, dokud nezačne povrch zlátnout.
Důležité: Pokud karbanátky smažíte, použijte jen malou vrstvu tuku na smažení. Jinak budou karbanátky sát tuk a začnou se rozpadat!!!!
Podáváme s:
- Glazovanou zeleninou a s kešu krémem
- Pečenou zeleninou a s kešu krémem
- Zeleninovým salátem
- Nebo jako burger