Pohankovo-rajčatové krekry
Posted On 14. 9. 2017
Na zahrádce dozrávají rajčata a bylinky jsou stále krásné, tak přemýšlím, co s tím vším ? Máte-li chuť a dáte si trochu práce s přípravou, zkuste tyto pohankové krekry. Patří mezi mé favority. Nosím je v kabelce či batohu, když jedu na schůzky nebo na výlet. Mohou se jíst samotné, s pestem, luštěninovou pomazánkou nebo se zeleninovým salátem. Jediné, co je na přípravě trochu zdlouhavé, je jejich sušení. Ale stojí to za to ?.
Pohankovo-rajčatové krekry
Suroviny na jeden plech:
- 80 g strouhané mrkve
- 100 g pohanky
- 70 g slunečnicových semínek
- 90 g lněného semínka – namočit do 150 ml vody
- 25 g semínek (konopné, podrceného dýňové semínko, mandlové lupínky)
- 100 ml rajčatové omáčky
- 2 PL sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 ½ ČL soli
- 1 ČL sušených provensálských bylinek
- Olej
Postup přípravy:
- Pohanku a slunečnicová semínka namočíme den předem, každé zvlášť.
- Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme.
- Lněné semínko namočíme v uvedeném množství vody alespoň 2 hodiny předem.
- K rajčatové omáčce přidáme slitou a propláchnutou pohanku a slunečnicová semínka. Vše nahrubo rozmixujeme tyčovým mixerem.
- Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli s pokrájeným česnekem orestujeme na oleji do zlatova a přidáme k rozmixované směsi.
- Do směsi vmícháme namočené lněné semínko.
- Přisypeme mandlové plátky nebo jiná semínka.
- Vše dohromady smícháme. Hotovou směs na třeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 160°C cca 1 hodinu. Pro raw variantu sušíme v sušičce max na 40°C podle potřeby, v létě venku na sluníčku.