Polévka z cukety a vodnice
Posted On 6. 11. 2019
Ještě než začalo mrznout, sklidila jsem na zahrádce krásné vodnice a cukety. Vodnici mám ráda syrovou. Chutná něco mezi ředkvičkou a kedlubnou. Zkusila jsem z ní udělat polévku a byla výborná. Lehce pikantní. Nejen, že je polévka jednoduchá a rychlá, ale také koresponduje s principy stravování na podzim ?
Suroviny:
- 750 g oloupané cukety
- 250 g tuřínu
- 200 g cibule
- 40 g ovesných vloček
- 30 g přepuštěného másla
- 8 g soli
- 600 ml vody
- 100 ml ovesné/kravské smetany
Postup přípravy:
- Na rozehřátém přepuštěném másle orestujeme pokrájenou cibuli.
- Přidáme oloupanou cuketu a vodnici, obojí pokrájené na větší kousky.
- Osolíme, přisypeme ovesné vločky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny.
- Po uvaření vyndáme bobkové listy a obsah v hrnci rozmixujeme na hladký krém.
- Zjemníme smetanou – ovesnou nebo kravskou a dochutíme solí.
- Máme-li rádi polévku řidší, dolijeme vodu.
Servírujeme:
- S celerovým špekem
- S orestovanými osolenými houbami
- Posypané čerstvým koprem
Poznámka:
Při bezlepkové dietě použijte ovesné vločky bezlepkové a rýžovou nebo kravskou smetanu.