Polévka z cukety a vodnice

Ještě než začalo mrznout, sklidila jsem na zahrádce krásné vodnice a cukety. Vodnici mám ráda syrovou. Chutná něco mezi ředkvičkou a kedlubnou. Zkusila jsem z ní udělat polévku a byla výborná. Lehce pikantní. Nejen, že je polévka jednoduchá a rychlá, ale také koresponduje s principy stravování na podzim ?

Polévka z cukety a vodnice

Suroviny:

  • 750 g oloupané cukety
  • 250 g tuřínu
  • 200 g cibule
  • 40 g ovesných vloček
  • 30 g přepuštěného másla
  • 8 g soli
  • 600 ml vody
  • 100 ml ovesné/kravské smetany

Postup přípravy:

  1. Na rozehřátém přepuštěném másle orestujeme pokrájenou cibuli.
  2. Přidáme oloupanou cuketu a vodnici, obojí pokrájené na větší kousky.
  3. Osolíme, přisypeme ovesné vločky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny.
  4. Po uvaření vyndáme bobkové listy a obsah v hrnci rozmixujeme na hladký krém.
  5. Zjemníme smetanou – ovesnou nebo kravskou a dochutíme solí.
  6. Máme-li rádi polévku řidší, dolijeme vodu.

Servírujeme:

  • S celerovým špekem
  • S orestovanými osolenými houbami
  • Posypané čerstvým koprem

Poznámka:

Při bezlepkové dietě použijte ovesné vločky bezlepkové a rýžovou nebo kravskou smetanu.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *