Rajčatovo-slunečnicová pomazánka
Posted On 29. 1. 2017
Hutná, výživná pomazánka. A pokud si včas namočíte semínka a rajčata, tak samotná příprava zabere minimum času. Skvělá spíše do chladných podzimních či zimních dní.
Suroviny:
- 100 g slunečnicových semínek (namočených minimálně 5 hodin)
- 5 sušených rajčat (namočených minimálně 5 hodin)
- 3 ČL rajčatové omáčky
- 1 PL tahini
- 1 ČL shiro misa
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- Sezamový olej
- ¼ ČL soli
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájíme na menší kousky.
- Do pánve nalijeme trochu sezamového oleje. Rozehřejeme a přisypeme pokrájenou cibuli. Restujeme do zlatova.
- Přidáme nakrájený česnek. Opět orestujeme.
- Do mixovací nádob nasypeme scezená namočená slunečnicová semínka scezená namočená rajčata, směs z pánvičky, shiro miso, tahini, sůl a rajčatovou omáčku.
- Rozmixujeme na strukturu pomazánky – buď do hladka nebo můžeme v pomazánce nechat kousky rajčat a slunečnicových semínek.
Tip:
- Komu by se zdála moc hutná, lze ji odlehčit strouhanou zeleninou – mrkev, červená řepa
- V bezlepkové variantě je potřeba nahradit Shiro miso rýžovým misem (Genmai miso). Bohužel to trochu změní výslednou chuť.