Řepný kvas
Posted On 13. 4. 2017
Zřejmě Vás nepřekvapí z čeho bude další recept ?…. no,… z řepy ?.
Tentokrát ji necháme zkvasit a dostaneme úžasný probiotický nápoj, podporující trávení. Kvašené potraviny/nápoje upravují náš střevní biom, harmonizují střeva a jejich výhodou je lehká příprava a málo vstupních surovin. V tomto receptu je základem červená řepa.
Čerevná řepa podle TČM:
- uklidňuje ducha
- posiluje srdce
- podporuje oběh
- pročišťuje krev
- příznivě působí na játra – léčí stagnaci v játrech a všeobecné poruchy jater
- zvlhčuje střeva – léčí zácpu (hlavně zácpu suchého typu)
- je bohatá na křemík
- podporuje menstruaci
Pozor: Listy řepy jsou bohaté na oxaláty, při nadměrném používání by mohlo dojít ke sníženému vstřebáván vápníku ze stravy
Vzhledem k mé “závislosti” na červené řepě, bych se měla asi nad sebou zamyslet a začít na sobě pracovat na těle i na Duchu ????
Suroviny:
- 3 ks červené řepy (střední velikosti, tj asi jako pomeranč)
- 1 PL mořské soli
- 5 stroužků česneku (nemusí být)
- 2,5 cm čerstvého zázvoru
- 2 l studené převařené a vychladlé vody (ideálně filtrované nechlorované)
- Možno přidat 75 ml syrovátky (pravé z mléka ne z prášku) nebo šťávu z nepasterovaného kvašeného zelí (alespoň 4 PL)
Postup přípravy:
- Nejdříve si dáme vařit vodu se solí.
- Převařenou vodu necháme vychladnout.
- Řepu a zázvor oloupeme, nakrájíme na větší kousky a vložíme do nádoby.
- Přidáme převařenou osolenou vychladlou vodu.
- Máme-li, přilijeme šťávu z kvašeného zelí nebo čerstvou syrovátku.
- Zavíčkujeme, necháme stát v pokojové teplotě 2 – 3 dny.
- Hotový kvas přelijeme do menších sklenic a uchováváme v lednici.
- Zbylou řepu se zázvorem dávám na kompost.
Popíjíme denně malinké množství – panáka z řepy, před nebo během jídla ?