Rohlíky z kvásku a celozrnné mouky
Pro Ty, kterým jsem vyrazila dech rohlíky z bílé mouky a kvasnic, je tu recept na rohlíky z kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More a celozrnné mouky. Po dnešním posouzení jsou pro nás chuťově rozhodně lepší, protože z nich nejsou cítit kvasnice… Dnešní premiéra 🙂
Recept jsem dostala od mé úžasné kamarádky Gábiny Poncové. Je výborná kuchařka, bio zahradnice, matka tří dětí a úžasný člověk. Koho by zajímalo více, zde najdete její skvělé recepty 🙂
Suroviny:
- 250 ml (hrnek) vody
- ½ hrnku pšeničného kvásku
- 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky
- 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky
- 4 PL oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 ČL soli
Postup přípravy:
Rozkvas:
- Večer – Hrnek vody smícháme s ½ hrnku pšeničného kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More.
- Přidáme 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky.
- Necháme přikryté přes noc kvasit na teplém místě.
Těsto na rohlíky:
- Druhý den ráno – přidáme olej nebo rozpuštěné máslo, sůl a mouku (opět 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky)
- Dobře promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme cca 4 hodiny kynout v teple.
- Těsto by mělo vykynout o polovinu.
- Vyklopíme na pomoučený vál a znovu zpracujeme.
- Těsto rozdělíme na kousky o váze cca 80 g, ze kterých vytvarujeme rohlíky a necháme ještě cca 1 hodinu kynout.
- Povrch rohlíků můžeme potřít vodou a posypat mákem, kmínem nebo hrubou solí.
- Pečeme při 200-220°C cca 15 minut.
- Pokud chceme začít
ráno
– smícháme 1 hrnek vody s ½ hrnkem kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More, přidáme 2,5 hrnku mouky, sůl, olej nebo máslo a necháme kynout na teplém místě až 6-8 hodin. - Poté přidáme cca ½ hrnku mouky a zpracujeme.
- Pokračujeme bodem 5.
Dobrý den, s kvaskem se ucim pect teprve necelý rok. Zacinaji se mi celkem darit chleby, hlavne zitné. Tak jsem si rekla, ze se pokusim i o rohliky. Zaujal me tento vas recept s celozrnnou psenicnou moukou. Prvni pokus ale dopadl bidne. Zvolila jsem variantu s pocatkem rano. Testo pracovalo dobre, rohliky se tvarovaly dobre. Postup jsem dodrzela podle receptu. Pekla jsem na 215 st. 15 min, ale rohliky byly na pomak gumove. Pridala jsem teda na 6 min horkovzduch 200st. Po vychladnuti jsou tuhe a nakysle. Prosim o radu, cim to muze byt. Dekuji, Martina
Hezký den, Martino,
mrzí mě, že se rohlíky nezdařily dle Vašich představ. Tyto rohlíky bývají druhý den již gumovější, ale první den jsou skvělé.
To, co popisujete mívá dvě příčiny. Buď těsto kyne při nízké teplotě a přemnoží se v něm mikroorgaismy, jejichž mětabolickým produktem je kyselina octová a ta okyseluje těsto nebo to bývá horší kvalitou kvásku. Zkusila bych obnovit stávající kvásek a nechala bych těsto kynout třeba na topení nebo v troubě při teplotě 30 °C . Více asi nedokáži takto poradit. Snad to pomůže.
Držím vám palce v kváskovém pečení a nenechte se odradit případným neúspěchem!
Míša