Roláda s oříškovo-čokoládovou náplní
Posted On 23. 6. 2020
I tento recept lze zhlédnout v pořadu Sama doma ze dne 23.6.2020. (zde je první vstup, zde je druhý vstup v pořadu Sama doma). Polévka, která se v tom díle vysílala, byla favoritem naší roční Any. Tato roláda je favoritem starších dětí 🙂 Její chuť se dá různě proměňovat:
- podle použitého rostlinného mléka (lískooříškové, mandlové, kešu mléko, kokosové nebo kravské)
- podle zvoleného oříškového másla
- podle použitého ovoce do náplně.
Chcete-li mít chuť náplně čokoládovo-oříškovo-mátovou, použijte ideálně mléko bez příchutě (rýžové, ovesné nebo klasické), mandlový nebo kešu krém a čokoládu Lindt s mátou:-)
Suroviny-těsto:
- 120 g rýžového sirupu
- 100 g ječné mouky
- 4 domácí vejce (jsou -li malé, tak 5 domácích vajíček)
- Citronová kůra z bio citronu
Postup přípravy:
- Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky vyšleháme s rýžovým sirupem do světlé hmoty.
- Lehce vmícháme ječnou mouku, citronovou kůru a tuhý sníh.
- Těsto natřeme v tenké vrstvě na pečící papír a pečeme cca 10-15 minut při teplotě 165°C.
- Po upečení přesuneme základ na roládu na vlhkou utěrku tou stranou, kde není pečící papír.
- Sundáme pečící papír a pomocí utěrky roládu zatočíme a necháme vychladnout.
- Vychladlé těsto opět rozbalíme a natřeme na něj čokoládovou náplň. Část náplně si odložíme stranou.
- Náplň poklademe malými kousky ovoce a opět vše zarolujeme.
- Hotovou roládu potřeme odloženou náplní.
- Můžeme ji posypat lyofylizovaným ovocem /ovoce sušené mrazem/ nebo najemno pomletými oříšky a necháme, ideálně, přes noc v lednici zatuhnout.
Suroviny-čokoládový krém:
- 280 ml kravského mléka
- 250 g tučného bio tvarohu nebo silken tofu
- 100 g oříškového másla (lískooříškové, mandlové, arašídové)
- 100 g datlového sirupu
- 80 g čokolády (ideálně 60 %)
- 30 g másla
- 1 vanilkový pudink
- Špetka soli
- Vanilka
- ovoce na náplň – maliny, borůvky, jahody, malé kousky broskví, vypeckované a rozpůlené třešně, višně
Postup přípravy:
- Do vodní lázně dáme postupně rozpouštět čokoládu.
- Rýžové mléko smícháme s datlovým sirupem a pudinkem.
- Přivedeme k varu a za stálého míchání chvíli povaříme do zhoustnutí.
- Do uvařené pudinkové kaše vmícháme rozpuštěnou čokoládu a oříškové máslo dle vašeho výběru. Necháme prochladnout.
- Prochladlý krém vyšleháme se změklým máslem, tvarohem a špetkou soli a necháme v lednici vychladnout.
Poznámka:
- Potřebujeme-li bezmléčnou variantu nahradíme tvaroh silken tofu, použijeme rostlinné mléko a pokud je potřeba, nahradíme máslo kokosovým tukem.
- Potřebujeme-li bezlepkovou variantu použijeme mouku z bezlepkových ovesných vloček v množství 80 g. Mouku si připravuji semletím vloček v mlýnku na kávu. A pozor při výběru pudinku, aby byl z kukuřičného škrobu.
- Kdo má mlýnek na obilí, doporučuji si doma připravit úžasnou ječnou mouku semletím ječných krup.
3 Comments
Dobry den,
prosim jak nahradit ryzovy sirup trtinovym cukrem?
Dekuji za radu 😉
Hezký den, Barboro,
rýžový sirup můžete nahradit třtinovým cukrem, ale bude potřeba do těsta přidat 1- 2 polévkové lžíce studené vody, společně s přidáním mouky. 🙂
Je to mňamka, děkuji za recept 🙂