Roláda s oříškovo-čokoládovou náplní

I tento recept lze zhlédnout v pořadu Sama doma ze dne 23.6.2020. (zde je první vstup, zde je druhý vstup v pořadu Sama doma). Polévka, která se v tom díle vysílala, byla favoritem naší roční Any. Tato roláda je favoritem starších dětí 🙂 Její chuť se dá různě proměňovat:

  • podle použitého rostlinného mléka (lískooříškové, mandlové, kešu mléko, kokosové nebo kravské)
  • podle zvoleného oříškového másla
  • podle použitého ovoce do náplně.

Chcete-li mít chuť náplně čokoládovo-oříškovo-mátovou, použijte ideálně mléko bez příchutě (rýžové, ovesné nebo klasické), mandlový nebo kešu krém a čokoládu Lindt s mátou:-)

Suroviny-těsto:

  • 120 g rýžového sirupu
  • 100 g ječné mouky
  • 4 domácí vejce (jsou -li malé, tak 5 domácích vajíček)
  • Citronová kůra z bio citronu

Postup přípravy:

  1. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  2. Žloutky vyšleháme s rýžovým sirupem do světlé hmoty.
  3. Lehce vmícháme ječnou mouku, citronovou kůru a tuhý sníh.
  4. Těsto natřeme v tenké vrstvě na pečící papír a pečeme cca 10-15 minut při teplotě 165°C.
  5. Po upečení přesuneme základ na roládu na vlhkou utěrku tou stranou, kde není pečící papír.
  6. Sundáme pečící papír a pomocí utěrky roládu zatočíme a necháme vychladnout.
  7. Vychladlé těsto opět rozbalíme a natřeme na něj čokoládovou náplň. Část náplně si odložíme stranou.
  8. Náplň poklademe malými kousky ovoce a opět vše zarolujeme.
  9. Hotovou roládu potřeme odloženou náplní.
  10. Můžeme ji posypat lyofylizovaným ovocem /ovoce sušené mrazem/ nebo najemno pomletými oříšky  a necháme, ideálně, přes noc v lednici zatuhnout.

Suroviny-čokoládový krém:

  • 280 ml kravského mléka
  • 250 g tučného bio tvarohu nebo silken tofu
  • 100 g oříškového másla (lískooříškové, mandlové, arašídové)
  • 100 g datlového sirupu
  • 80 g čokolády (ideálně 60 %)
  • 30 g másla
  • 1 vanilkový pudink
  • Špetka soli
  • Vanilka
  • ovoce na náplň – maliny, borůvky, jahody, malé kousky broskví, vypeckované a rozpůlené třešně, višně

Postup přípravy:

  1. Do vodní lázně dáme postupně rozpouštět čokoládu.
  2. Rýžové mléko smícháme s datlovým sirupem a pudinkem.
  3. Přivedeme k varu a za stálého míchání chvíli povaříme do zhoustnutí.
  4. Do uvařené pudinkové kaše vmícháme rozpuštěnou čokoládu a oříškové máslo dle vašeho výběru. Necháme prochladnout.
  5. Prochladlý krém vyšleháme se změklým máslem, tvarohem a špetkou soli a necháme v lednici vychladnout.

Poznámka:

  • Potřebujeme-li bezmléčnou variantu nahradíme tvaroh silken tofu, použijeme rostlinné mléko a pokud je potřeba, nahradíme máslo kokosovým tukem.
  • Potřebujeme-li bezlepkovou variantu použijeme mouku z bezlepkových ovesných vloček v množství 80 g. Mouku si připravuji semletím vloček v mlýnku na kávu. A pozor při výběru pudinku, aby byl z kukuřičného škrobu.
  • Kdo má mlýnek na obilí, doporučuji si doma připravit úžasnou ječnou mouku semletím ječných krup.
3 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *