Rychlý koláč s blůmami

Období sklizně přichází. 🙂 Máte-li úrodů blům, můžete zkusit tento rychlý koláč. Volbou ovoce a různých ořechů měníte vzhled a chuť koláče. V květnovém vysílání pořadu Sama doma (odkaz na druhý vstup zde) jsem tento koláč připravovala z jahod a mandlí.

Použijete-li vlašské ořechy, těsto ztmavne a k blůmám či švestkách se hodí lépe. A ještě skořice, která je pro mě nezbytným kořením v této kombinaci 🙂

Suroviny do koláčové formy:

  • 250 g acidofilního mléka
  • 220 g ječné mouky nebo mouky z ovesných vloček (bezlepkových)
  • 120 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g mandlových plátků
  • 2 vejce
  • 1 ČL jedlé sody nebo pečícího prášku bez fosfátů
  • skořice
  • Nastrouhaná citronová kůra z bio citronu
  • blůmy nebo švestky

Postup přípravy:

  1. Vlašské ořechy si namixujeme najemno a smícháme je s moukou a sodou nebo práškem do pečiva.
  2. Vajíčka vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme rozměklé máslo, zamícháme, přilijeme acidofilní mléko a přisypeme nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Vmícháme mouku s ostatními surovinami.
  4. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané formy, poklademe ovocem a posypeme mandlovými plátky a skořicí.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 35 minut. Stav upečení kontrolujeme špejlí.

Tip:

  • Při servírování lze koláč polít datlovým sirupem.
  • Použijeme -li namísto blům maliny či jahody, pak je lepší nahradit vlašské ořechy buď namixovanými mandlemi nebo kokosem a vynechat skořici.

Poznámka:

  • Při bezlaktozové dietě nahradíme kefír alternativním mlékem nebo vodou a j-li potřeba tak také nahradíme máslo olejem.
  • Při bezlepkové dietě nahradíme ječnou mouku moukou z bezlepkových ovesných vloček nebo pohankovou moukou.
6 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *