Salát z černé čočky a červené řepy

A zde je druhý recept z úterního vysílaní pořadu Sama doma, kde mě poprosili, abych uvařila jídla z luštěnin vhodná do období, kdy se zima pomalu překlápí do jara.

Tento skvělý salát můžeme konzumovat jak teplý (červenou řepu i čočku nenecháme vychladnout), tak studený. Ve studené variantě případě spíše jako přílohu, než hlavní jídlo. Hodí se i do odlehčeného jarního stravování. O tom, jak na jaře uzpůsobit jídleníček, se více dozvíte na kurzu “Jarní odlehčená strava”

Připravovala jsem dva recepty:

Suroviny na 4-6 porcí:

  • 600 g vařené nebo pečené červené řepy
  • 50 g černé čočky Belugy
  • 1 římský salát
  • 3 PL javorový sirupu/jablečného koncentrátu
  • 2 PL balzamikového octa
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 ½ PL citronové šťávy
  • 1 PL zázvorové šťávy
  • 1 šalotka
  • citronová kůra z jednoho středního bio citronu
  • libovolně semínka fenyklu
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Černou čočku namočíme alespoň na 2 hodiny.
  2. Poté namáčecí vodu slijeme, dáme novou vodu a čočku uvaříme do měkka. Kdo má rád fenykl, přidá ho k černé čočce.
  3. Červenou řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  4. Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno.
  5. Obojí a smícháme s uvařenou čočkou.
  6. Celý bio citron oloupeme a kůru nakrájíme na malinké kousky. Přidáme ke směsi zeleniny a čočky.
  7. Připravíme si zálivku ze zázvorové šťávy, javorového sirupu/jablečného koncentrátu, balzamikového octa, soli a oleje. Podle sladko-kyselosti jablečného koncentrátu přidáme citronovou šťávu nebo ne. Pokud je koncentrát kyselejší, již ji nepřidáváme. Je nutné zálivku před použitím ochutnat.
  8. Vše promícháme, dochutíme solí a nakonec vmícháme pokrájený římský salát.

Podáváme:

  • s kozím sýrem
  • opraženými vlašskými ořechy
  • s pečivem

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *