Salát z černé čočky a červené řepy
Posted On 18. 2. 2023
A zde je druhý recept z úterního vysílaní pořadu Sama doma, kde mě poprosili, abych uvařila jídla z luštěnin vhodná do období, kdy se zima pomalu překlápí do jara.
Tento skvělý salát můžeme konzumovat jak teplý (červenou řepu i čočku nenecháme vychladnout), tak studený. Ve studené variantě případě spíše jako přílohu, než hlavní jídlo. Hodí se i do odlehčeného jarního stravování. O tom, jak na jaře uzpůsobit jídleníček, se více dozvíte na kurzu “Jarní odlehčená strava”
Připravovala jsem dva recepty:
- luštěninový dhál, který je výživný a lehce stravitelný
- salát z čočky Belugy
Suroviny na 4-6 porcí:
- 600 g vařené nebo pečené červené řepy
- 50 g černé čočky Belugy
- 1 římský salát
- 3 PL javorový sirupu/jablečného koncentrátu
- 2 PL balzamikového octa
- 2 PL olivového oleje
- 1 ½ PL citronové šťávy
- 1 PL zázvorové šťávy
- 1 šalotka
- citronová kůra z jednoho středního bio citronu
- libovolně semínka fenyklu
- sůl
Postup přípravy:
- Černou čočku namočíme alespoň na 2 hodiny.
- Poté namáčecí vodu slijeme, dáme novou vodu a čočku uvaříme do měkka. Kdo má rád fenykl, přidá ho k černé čočce.
- Červenou řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno.
- Obojí a smícháme s uvařenou čočkou.
- Celý bio citron oloupeme a kůru nakrájíme na malinké kousky. Přidáme ke směsi zeleniny a čočky.
- Připravíme si zálivku ze zázvorové šťávy, javorového sirupu/jablečného koncentrátu, balzamikového octa, soli a oleje. Podle sladko-kyselosti jablečného koncentrátu přidáme citronovou šťávu nebo ne. Pokud je koncentrát kyselejší, již ji nepřidáváme. Je nutné zálivku před použitím ochutnat.
- Vše promícháme, dochutíme solí a nakonec vmícháme pokrájený římský salát.
Podáváme:
- s kozím sýrem
- opraženými vlašskými ořechy
- s pečivem