Salát z červené řepy s křenem
V současné době se nemohu doslova nabažit tohoto salátu. Že by už na mě lezlo jaro a mé tělo cítilo, že potřebuje odlehčit trávení ??.
Zároveň jsem tento salát dělala v pořadu “Sama doma” ze dne 10.1.2017, ale nejsem si jistá, zda je tam recept. Proto ho raději vkládám i na stránky ?
Červená řepa podporuje krevní oběh a pročišťuje krev. Příznivě působí na játra, uvolňuje stagnace.
Zelí je úžasná zelenina, která prospívá žaludku a zlepšuje trávení. Také má vysoký obsah síry „S“, která ničí parazity a čistí krev. V zimních měsících je významným zdrojem vitamínu „C“ a nemá takové ochlazující účinky na tělo na rozdíl od tropického a subtropického ovoce. Speciálně kysané zelí je vynikající zdroj vitamínu „C“, enzymatických a probiotických látek, hlavně v zimě. Zároveň pročišťuje trávicí trakt.
Hořko-kyselá chuť jablečného octa harmonizuje játra. Křen posiluje imunitu. Jeho ostrá chuť podporuje trávení a pomáhá rozpouštět hleny. Takže když to shrnu, je to vynikající doplněk k jídlu, který zharmonizuje naše trávení ?.
Tak dobrou chuť ??
Suroviny na 4 porce:
- 150 g červené řepy
- 150 g jablek
- 150 g zelí
- 2-3 PL strouhaného křenu
- 2 PL jablečného octa
- 1 PL rýžového sirupu
- 1 ČL lněného oleje
- sůl
Postup přípravy:
- Červenou řepu, křen a jablka oloupeme a nastrouháme najemno.
- Zelí nakrájíme na tenké proužky.
- Vše smícháme a zalijeme zálivkou z jablečného octa, rýžového sirupu a lněného oleje.
- Osolíme.
Poznámka:
- Chcete-li chuť salátů výraznější, přidejte více křenu.
- Sladko-kyselost salátu záleží na vyzrálosti a chuti jablek a řepy. Podle toho je dobré upravit poměry surovin na zálivku.