Shitake s černou čočkou, fenyklem a brokolicí
Miluji zimu, její tichost a hloubku. Je-li člověk připravený a ochotný se sebekriticky podívat sám na sebe, ukáže nám roviny, které jsou nádherné, upřímné a někdy poměrně bolavé. Ale i to patří k životu a je na nás, zda nám strach dovolí udělat kroky, které udělat máme či nikoli. Strach je emoce, která podle tradiční čínské medicíny přináleží ledvinám. Ledviny v našem těle reprezentují ty největší hlubiny stejně jako zima. V nich je uložena naše životní esence, po jejíž vyčerpání následuje smrt. Je jen na nás, jak s danou energií hospodaříme, jak často si saháme do rezerv (např. kávou, nevyváženým životním stylem,…)
Abychom podpořili energii ledvin, je vhodné jíst v zimě potraviny černé barvy luštěniny, fenykl, kroupy, mořské řasy a další potraviny, které patří do elementu Vody.
Dnešní recept je s černou čočkou (čočka podle pranostik nosí na Nový rok peníze) a zároveň je poskládán z potravin, které posilují energii ledvin. Jak na Nový rok, tak po celý rok ????
Suroviny na 3-4 porce:
- 1 bulva fenyklu (přibližně 250 g)
- 150 g brokolice
- 50 -100 g shitake (záleží na chuti kuchaře ? )
- 30 g černé čočky
- 1 cibule
- ½ ČL černého kmínu (černuchy)
- Hrst vlašských ořechů
- 1 PL zázvorové šťávy
- 2 bobkové listy
- Řasa wakame (cca 1×1 cm)
- Sezamový (olivový) olej
- Sůl (já použila ochucenou sůl Ahumada od Flor de Sal)
Postup přípravy:
- Černou čočku propláchneme a uvaříme s bobkovým listem a mořskou řasou wakame do změknutí.
- Cibuli a bulvu fenyklu nakrájíme na měsíčky.
- Shitake omyjeme, nožičky odstraníme a kloboučky nakrájíme na proužky.
- Do pánve nalijeme trochu sezamového oleje, rozehřejeme a přisypeme černý kmín (černuchu), cibuli, fenykl a houby. Chvilku restujeme.
- Osolíme, aby shitake a fenykl pustily vodu a nasypeme ořechy a pokrájenou brokolici.
- Restujeme do změknutí hub, fenyklu a brokolice.
- Do téměř hotové směsi vložíme vařenou černou čočku a dochutíme solí a zázvorovou šťávou.
Tip:
- Podáváme s vařenými kroupami posypanými mletým praženým černým sezamem a doplněné pickles.
- Můj favorit je jako příloha celerová kaše s praženým černým sezamem.